Laboratorul RAMAN - SPM  

 


   

 

Noutăți - upgradarea echipamentului

A fost instalat un nou microscope Leica.

A fost instalat un braț mobil care permite obținerea spectrelor Raman pentru obiecte de dimensiuni mari, cu sistemul Raman Renishaw. Aceasta facilitate este unică īn țară.


 

Despre noi


Activitatea de cercetare desfaşurată īn laboratorul Raman-SPM acoperă un domeniu larg aplicaţii īn domeniul fizicii, chimiei, biochimiei, nanomedicinei şi ştiinţei materialelor. Pentru proiectele noastre de cercetare, spectroscopia Raman şi microscopia AFM sunt folosite īn principal ca şi tehnici avansate de caracterizare pentru cercetări īn domeniul fizicii biomoleculare, nanoştiinţelor şi nanotehnologiei.
                 Echipamentul disponibil īn laborator este un spectrometru Raman multilaser, confocal, de tip Renishaw InVia Reflex cuplat cu un microscop SPM NT-MDT Ntegra Spectra. Acest echipament combină capabilităţile de imagistică AFM de īnaltă rezoluţie cu posibilitatea caracterizării structurale a probelor prin spectroscopie Raman. Ambele tehnici, atāt microscopia AFM cāt şi spectroscopia Raman sunt metode ne-invazive şi care nu necesită nici un fel de etichetare. Echipamentul Raman-SPM poate fi folosit pentru măsurarea proprietţilor spectroscopice ale unei probe, simultan cu obţinerea imaginii topografice.
                
Sistemul a fost achiziţionat cu finanţare de la Autoritata Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), prin contractul Reţea Integrată pentru Cercetări Interdisciplinare (RICI), programul operaţional sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice". A fost pus īn funcţiune īn luna decembrie 2012, īn clădirea principală a Universităţii Babeş-Bolyai şi permite efectuarea de cercetări de cel mai īnalt nivel īntr-o varietae de domenii, fiind automatizat pentru o utilizare uşoară şi eficientă, atāt pentru măsurători punctuale cāt şi pentru imagistică.


Echipamentul aflat īn dotarea laboratorului Raman-SPM este accesibil şi altor cercetători din Universitatea Babeş-Bolyai, pentru care spectroscopia Raman şi microscopia AFM pot reprezenta tehnici suplimentare de investigare.
Studenţii doctoranzi şi masteranzi sunt īndrumaţi pentru folosirea independentă a echipamentului pentru necesităţiloe lor de cercetare. In acest mod īncercăm să ne īndeplinim misiunea de educarea a unei noi generaţii de cercetători competenţi īn domenii precum fizica biomoleculară, nanoştiinţe şi nanotehnologie.

Facilităţile experimentale existente īn laborator sunt folosite şi pentru a oferi servicii de cercetare şi analize pentru agenţii guvernamentale sau companii.

 

 

webmaster: tchis