Despre Augustin Maior:

S-a născut la Reghin la 12 august 1882.
În 1906, a reuşit să transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 km, 5 convorbiri fără ca semnalele să interfereze. Fundamentele teoretice ale telefoniei multiple au fost publicate în 1907 în revista „Elektrotechnische Zeitschrift” şi apoi, în 1914, în lucrarea „The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy, Telephony and for Power Transmission” publicată în revista “The Electrician”.
În iulie 1919, este numit profesor titular la Universitatea din Cluj şi apoi director al Institutului de Fizică Teoretică şi Tehnologică al Facultăţii de Ştiinţe.
Augustin Maior s-a dovedit a fi şi un vizionar. În 1923 el îi aprobă lui Hermann Oberth să-şi susţină lucrarea de licenţă la Universitatea din Cluj, după ce aceasta fusese respinsă la Universitatea din Heidelberg. Maior şi-a pus semnătura pe diploma celui care, mai târziu, va fi unanim recunoscut drept părintele rachetei interplanetare moderne.
Augustin Maior a fondat Şcoala de Fizică Teoretică de la Universitatea din Cluj, menţinând un contact permanent cu marile idei ale timpului şi având contribuţii remarcabile în domeniile aflate în dezvoltare în Europa.
Augustin Maior a murit la Cluj în 1963.
În semn de recunoaştere (chiar dacă tardivă) a contribuţiei la dezvoltarea învăţământului modern şi a cercetării în fizică, Consiliul Profesoral al Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj a hotărât, în luna martie 1995, ca unul din amfiteatrele sale să fie denumit „Amfiteatrul Augustin Maior”.
În cursul anului 2012, Augustin Maior a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Citeşte biografia extinsă aici: »

Editia de primavara a avut loc in data de 21 aprilie 2018. De regula, concursul incepe la orele 10:00 si se desfasoara in Amfiteatrul "Augustin Maior", etaj II, cladirea centrala.
Urmeaza editia de toamna 2018.
Vom reveni cu informatii.

Concursul "Augustin Maior", organizat în fiecare an de Facultatea de Fizică, se adreseaza elevilor de liceu pasionaţi de fizică. Participanţii la acest concurs au posibilitatea de a fi admişi la facultatea noastră după criterii speciale.

Informaţii utile:

Cum mă înscriu la concurs?

  • Atentie! Completarea tuturor campurilor din cererea de inscriere este obligatorie pentru a putea prelua datele elevilor in aplicatia de plati.
  • Cererea de înscriere tipărită şi completată (împreună cu copia chitanţei de achitare a taxei de procesare şi adeverinţa de elev) poate fi trimisă prin poştă, pe adresa Facultăţii de Fizică din Cluj-Napoca (str. M. Kogălniceanu 1, 400084, Cluj-Napoca), până pe data de 15 noiembrie 2017 (data poştei), cu menţiunea pe plic "pentru concursul Augustin Maior".
  • Cererea de înscriere tipărită şi completată (împreună cu copia chitanţei de achitare a taxei de procesare şi adeverinţa de elev) poate fi depusă şi direct la Secretariatul facultăţii până în data de 21 noiembrie 2017, ora 15:00.
  • De asemenea, cererea de înscriere tipărită şi completată, împreună cu chitanţa de achitare a taxei de procesare, respectiv adeverinţa de elev se pot scana şi se pot transmite prin e-mail la una din adresele augustinmaior@phys.ubbcluj.ro sau phys@phys.ubbcluj.ro , cu menţiunea la subiect "pentru concursul Augustin Maior" (în acest caz elevul aduce originalele la concurs), până în data de 20 noiembrie 2017, ora 15:00.
  • Plăţile se fac la oficiile poştale, prin mandat poştal, în contul IBAN RO76TREZ216504601X007224, cod fiscal 4305849, deschis la B.N. Trezoreria Cluj (plătitorul va solicita dovada plăţii sumei, cu specificarea facultăţii "pentru Facultatea de Fizică" şi destinaţiei acesteia "înscriere la concursul Augustin Maior") sau în mod direct la secretariatul facultăţii.
  • Taxa de procesare este de 30 lei