Seminar stiintific - 21 mai 2019

Marti, 21 mai 2019, începând cu ora 12:00, în sala "Hermann Oberth" din Clădirea Centrală a UBB, a avut loc prelegerea cu tema "Skyrmions, Merons and Monopoles: Topological Excitations in Chiral Magnets" sustinută de dl. Avadh Saxena, Los Alamos National Laboratory, SUA.


Tabara Universitatii Babeş-Bolyai - editia a VII-a

In perioada 22-27 iulie are loc Tabara Universitatii Babeş-Bolyai de la Baru, jud. Hunedoara. Sunt disponibile 48 de locuri pentru studentii din anii II si III (nivel licenta), precum si pentru studentii din anii I si II (nivel master). Inscriere: documentele de aplicatie, scanate si arhivate sunt asteptate pe adresa crina.hancu[at]ubbcluj.ro pana la data de 7 iunie, ora 12.00. Mai multe detalii la adresa: https://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/viata_studenteasca/tabere.


Alegeri Consiliul studentilor 10 iunie 2019

Consiliul studentilor - Facultatea de Fizica anunta, la data de 27 mai 2019, o pozitie vacanta: Reprezentant nivel licenta-linia romana.
Alegerile se vor desfasura conform metodologiei si calendarului stabilit, la data de 10 iunie. Gasiti toate informatiile aici.


Proiect ROSE-QUARC- Fizica minunata

Proiectul QUARC - Fizica minunata continua si in acest an. 25 de elevi de la 2 liceele eligibile insotiti de 2 catre profesori se vor alatura proiectului nostru. Studentii Facultatii de Fizica sunt invitati sa-si depuna candidatura pentru pozitia de Supraveghetor-student!
Gasiti mai jos documentele necesare candidaturii:

Programul se va desfasura in perioada 15-28 iulie 2019.


Tabere studentesti 2019

A fost aprobata si publicata metodologia pentru tabere studentesti 2019: Documente metodologie: OM 513/02.04.2019 , Metodologie, Regulament tabara, locuri etc. Facultatea de Fizica are 4 locuri disponibile. Conform metodologiei:


Selectie ERASMUS+ mobilitati studentesti

Selectia pentru programul ERASMUS+ mobilitati studentesti pe locuri inca disponibile pentru 2018-2019 respectiv 2019-2020 va avea loc in data de 4 aprilie 2019 orele 11:00, in sala 204. Aplicatiile se depun la secretariatul facultatii pana in data de 4aprilie, orele 10:00. Gasiti aici anunturile de selectie.


Tabara Universitatii Babes-Bolyai 2019

UBB organizeaza Concursul "Tabara Universitatii Babes-Bolyai 2019" in scopul de a recompensa studentii cu rezultate deosebite cu o sedere de o saptamina la Baza de practica si agrement de la Baru-jud. Hunedoara. Inscrierea se va face in perioada 2 mai-7 iunie prin trimiterea dosarelor, direct de catre studenti, la adresa crina.hancu[at]ubbcluj.ro, conform instructiunilor anexate:


Burse semestru II 2018-2019

Tabelele cu studentii beneficiari ai burselor de performanta si merit pentru semestrul II al anului universitar in curs sunt afisate la avizierul facultatii.


ERASMUS+ Incoming staff

Professor Istvan Ballay from University of Sheffield, School of Mathematics and Statistics UK, was our ERASMUS+ visiting professor and delivered lectures in the period 13.05 - 23.05.2019.
Teaching Programme :

  1. Magnetohydrodynamic (MHD) waves and oscillations: Theory and Observations
  2. Spectral theory of linear MHD waves
  3. Remote seismology of space plasmas
  4. Waves and instabilities in partially ionised plasmas


Cursuri - Prof. dr. D.R.T. Zahn

Facultatea de Fizica anunta setul de cursuri ale Prof. dr. D.R.T. Zahn de la TU Chemnitz, doctor Honoris Causa al UBB:Taxe scolarizare 2018-2019

Calendarul de achitare al ratelor pentru taxa de scolarizare, in anul universitar in curs, este urmatorul:


ATENTIE! Programul de achitare al taxelor este: luni-joi orele 9-12:00

Informatii complete privind taxele de scolarizare pentru anul universitar gasiti aici.


Concursul "Dragomir Hurmuzescu" etapa nationala

Concursul "Dragomir Hurmuzescu" etapa nationala s-a desfasurat in acest an la Timisoara.
Felicitari studentilor nostri pentru rezultatele meritorii obtinute si de aceasta data:

Alegeri

UPDATE! 12.12.2018
Rezultatele avizarii candidaturilor la functia de decan al Facultatii de Fizica:

Consiliul Facultatii de Fizica s-a reunit in data de 10.12.2018 pentru avizarea candidaturilor la functia de decan al Facultatii de Fizica. Au fost prezenti toti cei 19 membri ai consiliului. Rezultatele votului sunt urmatoarele:

Conform votului exprimat ambele candidaturi au fost validate de catre Consiliul Facultatii de Fizica.

Noua procedura, din data de 26.11.2018, de organizare a concursului public pentru selectia decanului Facultatii de Fizica se gaseste aici.


Delegatie de la Université de Franche-Comté, Besançon, France in vizita la Facultatea de Fizica

O delegatie de la Université de Franche-Comté, Besançon, France, va efectua o vizita la facultatea noastra. Miercuri, 14 nov. 2018, ora 13.30, in amfiteatru AM, sunteti invitati sa participati la intalnirea oficiala cu scopul de a concretiza noi posibilitati de colaborare stiintifica, mobilitati, proiecte comune si alte actiuni academice.


Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective

Miercuri, 24.10.2018, ora 16, in sala 5/II va avea loc seminarul stiintific cu tema: Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective. Prezinta Dr. Rares Suvaila, Horia Hulubei National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering (IFIN-HH). Toti cei interesati sunt invitati sa participe.


Ireversibilitate si disipatie intr-un model solvabil

In data de 19 Octombrie 2018 ora 12.00, in sala Hermann Oberth, Domnul Prof. Dr. Ladislau Banyai de la J.W. Goethe-Universitat, Frankfurt am Main, Germania a sustinut seminarul stiintific "Ireversibilitate si disipatie intr-un model solvabil". In cadrul seminarului de la UBB, domnul profesor a vorbit despre o tema de cercetare in care a obtinut rezultate teoretice remarcabile si care este inca o tema de mare actualitate in fizica statistica.

Burse semestrul I, an universitar 2018-2019

UPDATE! Studentii bursieri vor depune, pana vineri 2 noiembrie 2018, la Serviciul social, un extras de cont pentru virarea bursei indiferent daca au mai beneficiat sau nu de bursa.Conform dispozitiilor Rectoratului UBB, tabelele cu studentii beneficiari ai burselor de merit/performanta si ajutor social sunt afisate NUMAI la avizier, cu nr. matricol.
Informatii suplimentare despre conditii, acte doveditoare cerute etc. se afla aici . Puteti consulta regulamentul UBB privind aprobarea burselor studentesti aici.


Alegeri studenti reprezentanti in Consiliul Facultatii de Fizica

UPDATE! Rezultatele alegerilor se afla aici.
"In scopul respectarii Statutului studentului, al completarii Consiliului Studentilor din Facultatea de Fizica si al intrunirii numarului de studenti reprezentanti in Consiliul Facultatii de Fizica, se organizează alegeri partiale, pentru circumscriptiile mai jos":

Data alegerilor: 1.11.2018, sala: 244. Gasiti aici metodologia de desfasurare a alegerilor. Pentru informatii suplimentare puteti contacta membrii consiliului, pe adresa de e-mail: consiliul.studentilor.phys[at]gmail.com.


Competitia pentru bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2018-2019

UPDATE! Procedura de evaluare a aplicatiilor se gaseste aici.
Universitatea Babes-Bolyai anunta lansarea competitiei pentru bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2018-2019. Dosarele se vor depune la secretariatul facultatii pana vineri 26 octombrie orele 12. Conform cu Hotararea Senatului Nr. 14385/26.07.2016 privind Regulamentul de organizare si functionare al Institutului STAR-UBB respectiv Hotararea Consiliului de Administratie 11094/13.06.2017; in organizarea institutului este cuprins pe langa Colegiul Virtual de Excelenta ACADEMICA si Colegiul Virtual de Excelenta NEXT GENERATION, din care fac parte si studentii castigatori ai burselor speciale pentru activitatea stiintifica. Intre cele doua Colegii (Next Generation si Academica) se vor realiza actiuni de diseminare a rezultatelor obtinute ca urmare a alocarii burselor speciale pentru activitatea stiintifica /granturilor de excelenta, se vor organiza conferinte si cursuri avansate si vor fi propuse proiecte de cercetare. Conform acestor hotarari, beneficiarii acestor burse vor avea obligatia sa sustina cel putin o prezentare a rezultatelor cercetarilor in cadrul Colegiului Virtual Next Generation.
Gasiti mai jos informatii complete:Admitere in Colegiul Studentesc de Performanta Academica

Universitatea anunta programul si conditiile de admitere in Colegiul Studentesc de Performanta Academica 2018-2019:

Toti cei interesati sunt invitati sa parcurga etapele descrise!


Selectie ERASMUS+ mobilitati studentesti 2018-2019

Selectia pentru programul ERASMUS+ mobilitati studentesti 2018-2019 va avea loc in data de 23 octombrie 2018 orele 13:00, in sala Hermann Oberth. Aplicatiile se depun la secretariatul facultatii pana in data de 22 octomrie, orele 14:00. Amanunte gasiti aici.

Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective

Miercuri, 24.10.2018, ora 16, in sala 5/II a avut loc seminarul stiintific cu tema: Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective. Prezinta Dr. Rares Suvaila, Horia Hulubei National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering (IFIN-HH). Toti cei interesati sunt invitati sa participe.


Doctorat: Calendarul admiterii, septembrie 2018:


UPDATE! Admiterea la doctorat septembrie 2018, hotarari ale Senatului UBB


Programare restanta toamna 2018

Programarea examenelor in sesiunea de restanta din toamna, 3-9 septembrie 2018, se afla aici.Urmariti site-ul pentru eventuale modificari! Vacanta placuta tuturor!


Admitere 2018: Locuri, teme pentru teza de doctorat şi tematici propuse:

UPDATE! 18.09.2018 Rezultate preliminare Admitere doctorat 2018

Repartizarea locurilor pe conducatori de doctorat

Comisii admitere, tematici, bibliografie, calendar probe:
(click pe numele conducatorului!)


Proiectul ROSE: QUARC - Fizica minunata

Programul s-a desfasurat in perioada 16-30 iulie 2018. Activitatile scolii de vara au deschis o noua perspectiva elevilor participanti asupra fizicii. Elevii au evaluat pozitiv intreaga desfasurare a programului. Multumim studentilor supraveghetori implicati pentru seriozitate, daruire si implicare! Vacanta placuta tuturor!


Selectie ERASMUS nivel master, mobilitati studentesti 2018/2019

Selectia pentru mobilitati ERASMUS la nivel master, pentru anul academic 2018-2019 se va organiza in data de 20 iulie, ora 12. Conditiile de participare la selectie sunt similare cu cele din selectiile anterioare si se afla la adresa http://phys.ubbcluj.ro/erasmus/doc/selectie_april2018.pdf. Sunt eligibili studentii din anul I master, cat si studentii care dau admitere la unul din programele master, de la Facultatea de Fizica. Cei care se inscriu la master si doresc sa participe la selectie ERASMUS pot depune dosar pentru mobilitati ERASMUS, iar dupa afisarea rezultatelor admiteii la master, se obliga sa faca dovada ca au fost admisi la acest nivel in vederea pregatirii mobilitatii ERASMUS. Dosarele se depun la secretariat, pana in data de 19 iulie, ora 14.


Tabere studentesti vara 2018

UPDATE! 18 iunie 2018: Tabelul cu studenti care beneficiaza de tabere in vara 2018.
Tabelul cu seriile de tabere date/locuri/facultati.
Concursul "Tabara Universitatii Babes-Bolyai" se adreseaza studentilor cu rezultate deosebite din Universitatea noastra. Tabara se va desfasura la Baru, jud. Hunedoara si sunt disponibile 56 de locuri. Inscrierile se fac in perioada 2 mai-4 iunie. Gasiti aici instructiuni si regulament, formular de inscriere, persoana de contact inscrieri.
Programul national de tabere studentesti pentru vara 2018 - Informatiile despre locuri, inscriere, formulare, regulamente la adresa: http://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/viata_studenteasca/tabere.
Urmariti link-ul pentru a fi la curent cu eventualele update-uri de informatii!


Concursuri didactice iunie 2018

Concursurile pe posturi didactice pe perioada nedeterminata, iunie 2018 au fost validate de comisii. Gasiti aici rezultatele.


Proiectul ROSE: QUARC - Fizica minunata

UPDATE! 29 iunie 2018: Inscrierile pentru pozitia "student supraveghetor" s-au prelungit pana la data de 6 iulie.

Obiectivele proiectului sunt identice cu obiectivul de dezvoltare al ROSE, acela de a imbunatati tranzitia de la liceu la invatamantul tertiar, dar si cu obiectivele specifice ale Schemei de granturi competitive pentru Universitati – programe de vara de tip punte, deoarece se vor desfasura activitati relevante, destinate elevilor de liceu in scopul oferirii unei experiente universitare timpurii.
In anul 2018 invitam 25 de elevi de la 2 liceele eligibile insotiti de cate un profesor, sa se alature proiectului nostru! Gasiti mai jos scrisoarea tip invitatie pentru experti profesori din invatamantul preuniversitar. Invitatie participare Expert-cadru didactic din invatamantul preuniversitar. precum si termenii de referinta pentru aceasta pozitie. Model pentru scrisoarea de intentie care va fi trimisa conform cerintelor.
Programul se va desfasura in perioada 16-29 iulie 2018.

Programul "Euro 200"

Programul "Euro 200" pentru stimularea achizitiei de calculatoare adresat elevilor si studentilor cu varsta pana la 26 ani se desfasoara si in acest an. Studentii doritori vor depune dosarul complet la d-na Teofana Nicoara pana la data de 25 mai. Toate informatiile se gasesc aici .


Invitatie la Conferinta Nationala Studenteasca SimTech2018, 31 mai 2018

"Facultatea de Ingineria Materialelor si a Mediului organizeaza in data de 31 mai Conferinta Nationala Studenteasca SimTech2018. Conferinta are 2 sectiuni: Ingineria Materialelor si Ingineria Mediului. Avem deosebita placere de a invita studentii Facultatii de Fizica sa participe la aceasta conferinta." Amanunte la adresa: https://simtech.utcluj.ro/.


Oportunitati de practica pentru studenti-EMERSON

Compania clujeana EMERSON, partener al Facultatii de Fizica, anunta noi oportunitati de practica si cariera pentru studenti, in aceasta vara:


Bursele URSUS-studenti pentru comunitate

Ursus Breweries, alaturi de Universitatea Babeş-Bolyai, lanseaza programul de burse URSUS "Studenti pentru Comunitate" adresat studentilor cu rezultate academice deosebite si o activitate intensa in beneficiul comunitatii locale. Gasiti amanunte la http://fundraising.centre.ubbcluj.ro/burse_ursus/index.php.


Concursul National "Dragomir Hurmuzescu" Cluj-Napoca 20-21 aprilie 2018


UPDATE! Rezultate finale Concursul National "Dragomir Hurmuzescu". Felicitari echipei noastre!

Programul concursului se afla aici.
In acest an Facultatea de Fizica a fost gazda Concursul National "Dragomir Hurmuzescu" ce s-a desfasurat in perioada 20-21 aprilie. Regulamentul concursului se gaseste aici.Tematica concursului se afla aici.


Laser Ignition Summer School 2018

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, organizeaza scoala de vara "Laser Ignition Summer School 2018" in perioada 2-6 iulie 2018, la Sibiu. Toti cei interesati gasesc informatii suplimentare aici.


Precizari privind atestarile de competenta lingvistica, 2018

Gasiti aici precizarile/instructiunile Rectoratului UBB privind organizarea testului de competenta lingvistica pentru inscrierea la examenul de licenta si admitere master 2018.


Rezultate licenta si disertatie, sesiunea iulie 2018

UPDATE! Rezultate finale Licenta iulie 2018 . Felicitari absolventilor
Programarea prezentarii lucrarilor de licenta, Proba 2, pentru data de 5 iulie, se afla aici.
Rezultatele la Proba 1, proba scrisa a examenului de licenta, sesiunea iulie 2018 sunt afisate mai jos, in formatul prevazut de noile reglementari europene privind protectia datelor personale:

Eventualele contestatii se vor depune la secretariatul facultatii, miercuri 4 iulie, in intervalul orar 9-15:30.

Rezultatele examenului de disertatie:


Sesiune vara 2018

Programarea examenelor anilor terminali in sesiunea 28 mai -10 iunie 2018 se afla aici .
Programarea examenelor in sesiunea de restanta a anilor terminali se afla aici .
Programarea examenelor in sesiunea 11 iunie - 1 iulie 2018 se afla aici .
Urmariti programarile on-line pentru a fi la curent cu eventualele modificari!
Mult succes tuturor!

Mobilitati ERASMUS+, 2017-2018

Pentru informatii privind mobilitatile ERASMUS+ urmariti pagina ERASMUS a facultatii!


Cazari in campusul UBB

Informatii despre caminele UBB, taxe, regulamente etc se gasesc la adresa: http://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/campus/spatii_cazare.

Selectie practica EMERSON

Compania Emerson efectueaza selectia pentru desfasurarea activitatii de practica pana la data de 15 iunie 2018. Vezi afis.


Oportunitate de angajare - ARRK

ARRK Research & Development S.R.L. ofera o pozitie "Crash Simulation Engineer (m/f)". Mai multe informatii gasiti aici.


PatriotFest 2018, vineri, 18 mai 2018

"Va invitam sa participati la deschiderea evenimentului PatriotFest 2018 care va avea loc vineri, 18 mai 2018, de la ora 8:30, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Concursul PatriotFest este organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP in parteneriat cu New Strategy Center si este primul concurs national de inovare in domeniul securitatii nationale. La cea de-a doua editie, cei interesti sunt invitati sa prezinte produsele si serviciile cu potential de utilizare in activitatile specifice domeniului securitatii nationale:

Informatii suplimentare la adresa https://www.patriotfest.ro"

.

Expozitie de fotografie 28 februarie-18 martie 2018

Facultatea de Fizica in parteneriat cu Institutul Francez si Ambasada Frantei au deosebita placere sa va invite la o expozitie de fotografie cu prilejul misiunii astronautului Thomas Pesquet la bordul Statiei Spatiale Internationale. Expozitia va fi deschisa pe holurile facultatii, la etajul II. Va asteptam!


h2> Concursul national de fizica pentru studenti "Dragomir Hurmuzescu"- Cluj-Napoca 2018

Concursul national de fizica pentru studenti "Dragomir Hurmuzescu"- 2018 este gazduit in acest an de facultatea noastra. Concursul se va desfasura in perioada 20-21 aprilie. Participa studenti de la Universitatile din Bucuresti, Iasi, Craiova, Timisoara si Cluj.
Gasiti aici programul concursului.
Mult succes tuturor !


Workshop "Caracterizarea si vizualizarea SIMULTAN si in TIMP REAL a probelor biologice in interactie cu nanoparticule"

Departamentul de Fizica Biomoleculara in colaborare cu Schaefer SouthEast Europe SRL organizeaza in perioada 18-19 aprilie 2018 workshop-ul "Caracterizarea si vizualizarea SIMULTAN si in TIMP REAL a probelor biologice in interactie cu nanoparticule" cu urmatorul program:

Locatia: UBB - Departamentul de Fizica Biomoleculara, str. Kogalniceanu nr.1, Cluj Napoca
Inscrieri pentru participarea la analiza de probe se pot face pana la data de 10 aprilie 2018, ora 12, la adresa mentionata in afis.
Va asteptam!

Rezultatele concursurilor didactice si de cercetare 25-26 ianuarie 2018

Rezultatele obtinute de candidatii la concursurile pentru posturile didactice si de cercetare, ianuarie 2018 sunt urmatoarele:

Felicitari candidatilor!


Admitere doctorat 2017


Premii pentru cadre didactice ale facultatii noastre

Felicitari cadrelor didactice care au obtinut premii:


Seminar "Programe de cercetare-dezvoltare conduse de Institutul de Fizica Atomica"

Departamentul de Fizica Biomoleculara anunta seminarul stiintific "Programe de cercetare-dezvoltare conduse de Institutul de Fizica Atomica" sustinut de dr. Florin Buzatu, directorul general al Institutului de Fizica Atomica, Magurele. Seminarul va avea loc vineri 28 aprilie 2017, incepand cu orele 10:00, in amfiteatrul "Augustin Maior".
Toti cei interesati sunt invitati sa participe !


Concursuri didactice 31 ianuarie - 1 februarie 2017

Rezultatele concursurilor didactice desfasurate in perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2017 se gasesc aici:


Concursul de fizica pentru liceeni "Augustin Maior"

Concursul "Augustin Maior", organizat in fiecare an de Facultatea de Fizica, se adreseaza elevilor de liceu pasionati de fizica. Participantii la acest concurs au posibilitatea de a fi admisi la facultatea noastra dupa criterii speciale.
Editia de primavara, 2016-2017, se va desfasura sambata, 1 aprilie 2017.
Mult succes tuturor participantilor!


Oferta job inginer/fizician

Compania Hella Romania, cu sediul in Timisoara isi extinde portofoliul spre "proiectare componente optice pentru senzori din industria auto". Din acest motiv este nevoie de un inginer/fizician sprecializat sau doritor sa se specializeze pe aceast domeniu.
In acest context, doctoranzi, masteranzi, studenti in ani terminali sau absolventi interesati de aceasta specializare sunt asteptati sa aplice. Cerintele postului se gasesc la aceasta adresa.


"Talentschmiede Unternehmensberatung AG: special career possibilities"

Oferte de cariera:

Informatii suplimentare pot fi gasite aici: http://career.talentschmiede.com/


Evenimente din ultima perioada:


Inventie medaliata cu aur la Salonul International de Inventica Geneva 2016

Inventia “Dispozitive si metoda pentru etansarea rotoarelor port proba pentru Rezonanta Magnetica Nucleara” realizata de catre lect. dr. Flaviu Turcu, prof. dr. Simion Simon si ing. Vasile Muresan de la Facultatea de Fizica a cucerit medalia de aur la Salonul International de Inventica Geneva 2016. Inventia se refera la o metoda si dispozitivele aferente pentru etansarea containerelor port-proba utilizate în rezonanta magnetica nucleara efectuata în cazul rotirii acestor containere la un unghi fata de directia câmpului magnetic aplicat. Inventia a fost premiata tot cu medalia de aur si de catre delegatia Croatiei. In acest an salonul a gazduit 695 de expozanti, veniti 40 de tari de pe toate cele 5 continente, care au prezentat 1000 de inventii.
Felicitari echipei!


Lector univ. dr. Flaviu Turcu, cadru didactic al departamentului de Fizica Biomoleculara de la Facultatea de Fizica a UBB, printre castigatorii premiilor R&D100

In calitate de membru al echipei de cercetare de la Pacific Northwest National Laboratory dl. lector univ. dr. Flaviu Turcu, cadru didactic al departamentului de Fizica Biomoleculara, se afla printre castigatorii premiilor R&D100. Premiile "R&D100 Awards" cunoscute in lumea cercetatorilor si ca “Oscarurile Inventicii” premiaza de peste 53 de ani produsele tehnologice de top introduse in anul precedent. Echipa de la Pacific Northwest National Laboratory a fost recompensata pentru Pressurized Magic Angle Spinning (PMAS) Technology for Nuclear Magnetic Resonance (NMR) Spectroscopy, patent realizat de o echipa de 5 cercetatori.
Felicitari colegului nostru si multe realizari viitoare!


Sambata experimentelor 16 aprilie 2016

Facultatea de Fizica a organizat sambata 16 aprilie 2016, evenimentul "Sambata experimentelor"- gasiti aici afisul in limba romana, si in limba maghiara. Ca de fiecare data, au fost prezentate experimente si demonstratii spectaculoase din lumea fizicii.
Va asteptam si anul viitor!ESM 2015

European School on Magnetism 2015 s-a desfasurat in perioada 24 august - 4 septembrie 2015 la Cluj-Napoca. Alaturi de Institut NEEL-Grenoble, facultatea noastra se numara printre organizatori. Evenimentul a constituit o oportunitate excelenta, mai ales pentru tinerii cercetatori si studenti, pentru aprofundarea studiilor in domeniu. Au fost prezenti peste 100 de participanti din 27 de tari. Informatii complete se afla la: http://magnetism.eu/28-esm-2015.htm?school= .

Ecouri ale evenimentului in media clujeana:


Burse semestrul II

Cererile pentru acordarea burselor de merit/performanta se depun la secretariatul facultatii in perioada 26.02-09.03.2018, orar 9-12. Formularul pentru cerere este disponibil aici.
Pentru bursele sociale, cererile insotite de acte doveditoare se vor depune la secretariatul facultatii in perioada 26.02-09.03.2018. Plafonul pentru venitul net este de 1097.33lei/membru familie. Pentru cazuri medicale se vor depune cerere tip, copie act identitate, certificat medical.
Alte informatii privind acordarea burselor gasiti la adresa: http://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/burse/regulament_burse.


Burse de master sau doctorat in cotutela oferite de Guvernul Frantei

CCI al UBB (resp. dr. Claudia Valentina GADEA) anunta deschiderea call-ului anual pentru burse de master si doctorat in cotutela oferite de guvernul francez. Informatii complete se afla la adresa www.institutfrancais.ro sau direct link .

Programare examene, sesiunea de restante 19-25 februarie 2018

Programarea examenelor pentru sesiunea de restante, 19-25 februarie 2018, se afla aici. Deoarece pot surveni modificari, sunteti rugati sa consultati perodic programarea afisata!

Burse semestrul I

UPDATE! Studentii bursieri, care nu au mai beneficiat de bursa sau care si-au modificat datele conturior anterioare, sunt rugati sa depuna un extras de cont (pentru contul in care se va vira bursa, cont deschis in nume propriu la una dintre băncile: Banca Transilvania, BRD, BCR, OTP sau BancPost ) la Serviciul Social al universitatii, str. I.C. Bratianu nr.14, pina vineri 10 noiembrie 2017! Listele preliminare cu studentii bursieri (burse performanta si merit) pentru semestrul I, se afla aici. Eventualele contestatii se vor depune pina joi, 26 octombrie 2017, orele 12:00, la secretariatul facultatii.


Competitie burse speciale pentru activitatea stiintifica 2017-2018

UPDATE! Rezultatele competitiei se gasesc aici. Eventualele contestatii se pot depune la secretariatul facultatii, pana marti, 31 octombrie, orele 12:00.
Criteriile de evaluare a proiectelor se afla aici.


Dosarele pentru pentru "bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2017-2018 la Universitatea Babes-Bolyai" se pot depune la secretariatul facultatii pana vineri, 20 octombrie 2017. In pagina UBB dedicata acordarii burselor studentesti gasiti reglementarile in vigoare.
Cererea pentru acest tip de bursa este disponibila aici.


Orar semestrul I, an universitar 2017-2018

A doua Varianta a orarului pentru semestrul I a fost publicata in sectiunea orar. Urmariti site-ul pentru informatii si update-uri!


Admitere Colegiul Studentesc de Performanta Academica

Admiterea in Colegiul Studentesc de Performanta Academica aduce multiple beneficii studentilor. Gasiti aici mai multe informatii precum si calendarul competitiei din acest an.


Rezultate "Dragomir Hurmuzescu" - etapa nationala

Comportoare meritorie a studentilor facultatii noastre la etapa nationala a Concursului "Dragomir Hurmuzrscu":

Felicitari tuturor participantilor!


ARRK: Presentation on Crash Simulation in Automotive Development

Facultatea de Fizica in colaborare cu ARRK Research & Development va invita marti 27 februarie orele 14, in sala "Hermann Oberth", la prezentarea "Crash Simulation in Automotive Development". Totí studentii si cadrele didactice interesate sunt invitati sa participe!
Gasiti aici afisul evenimentului. Mai multe informatii despre compania ARRK la adresa: https://www.arrkeurope.com/services/engineering/ .


Oferta job inginer/fizician

Compania Hella Romania, cu sediul in Timisoara isi extinde portofoliul spre "proiectare componente optice pentru senzori din industria auto". Din acest motiv este nevoie de un inginer/fizician sprecializat sau doritor sa se specializeze pe aceast domeniu.
In acest context, doctoranzi, masteranzi, studenti in ani terminali sau absolventi interesati de aceasta specializare sunt asteptati sa aplice. Cerintele postului se gasesc la aceasta adresa.


"Talentschmiede Unternehmensberatung AG: special career possibilities"

Oferte de cariera:

Informatii suplimentare pot fi gasite aici: http://career.talentschmiede.com/


EMERSON: Apprentice Program

Compania EMERSON deruleaza din nou un program de dezvoltare de talente (talent development) in cadrul caruia exista 25 de pozitii de "apprenticeship" platite, in cadrul companiei, disponibile pe o perioada de 9 luni. Programul vizeaza masteranzii sau studentii la nivel licenta din anii terminali care cunosc cel putin o a doua limba straina, la nivel incepator, alaturi limba engleza. Sunt de asemenea eligibili si alumni ai facultatilor din cadrul UBB. Programul ii va ajuta pe castigatori sa isi dezvolte abilitatile in cea de-a-doua limba straina, intr-o companie unde multiculturalitatea si diversitatea sunt mereu prezente. Aplicatiile se primesc pe ejobs sau pe adresa apprentice.cluj@emerson.com . Gasiti aici si afisul campaniei.


Prof. dr. Olivier Isnard - invitat al Facultatii de Fizica

Prof. dr. Olivier Isnard, de la Universitatea Grenoble Alpes, Doctor Honoris Causa al UBB, a sustinut urmatoarele cursuri:


Granturi pentru tineri cercetatori UBB-Competitia 2016

Gasiti intreg pachetul de informatii pentru competitia lansata de UBB la 5.01.2016 aici.


L’Oréal si UNESCO - Programul de burse nationale „Pentru femeile din stiinta”

L’Oréal si UNESCO au lansat cea de-a saptea editie a programului de burse nationale „Pentru femeile din stiinta”. Programul se adreseaza cercetatoarelor cu varsta de maxim 35 de ani care sunt doctorande sau au obtinut titlul stiintific de doctor si urmează un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii de invatamant superior acreditate din Romania. Data limita de depunere a aplicatiilor este 20 februarie 2016. Gasiti intreg pachetul de informatii pentru competitie aici.


Concursul studentesc "Dragomir Hurmuzescu" 2016

Fizicienii clujeni au obtinut rezultate meritorii la Etapa nationala a concursului studentesc "Dragomir Hurmuzescu" desfasurata in perioada 8-9.04.2016 la Facultatea de Fizica de la Bucuresti:

Felicitari castigatorilor si intregii echipe!
Etapa locala a concursului pentru studentii fizicieni "Dragomir Hurmuzescu" s-a desfasurat in data de 25.03.2016. Regulamentul si tematica concursului se afla aici.


ROSE-QUARC Fizica minunata

Facultatea noastra va derula in perioada 17-31 iulie un proiect tip "scoala de vara" pentru elevi. Studentii interesati sa se implice sunt rugati sa ceara informatii suplimentare la decanat, sau sa-l contacteze, via e-mail, pe dl. prof.dr. Grigore DAMIAN, directorul grantului. Vom reveni cu informatii suplimentare.
UPDATE! Gasiti aici invitatia de participare pentru "supraveghetori".
UPDATE! Gasiti aici modelul pentru scrisoarea de intentie necesara candidaturii pentru "supraveghetor".
UPDATE! Gasiti aici termenii de referinta pentru evaluarea candidaturilor.
UPDATE! Gasiti aici decizia de numirea comisiei de evaluare.
UPDATE! Gasiti aici tabelul elevilor selectati.
UPDATE! Gasiti aici tabelul de selectie a supraveghetorilor-studenti si a cadrelor didactice profesori din inavatamantul preuniversitar.
UPDATE! Proiectul QUARC la final, prezentare in imagini a activitatilor.


Alegeri universitare 2016

Anul 2016 debuteaza cu alegerea noii administratii universitare. Alegerile vor avea loc pentru legislatura 2016-2020. Calendarul alegerilor incepe cu 12 ianuarie 2016, data limita de depunere a dosarelor de candidaturi pentru directorii de departament si se incheie la 1 martie 2016, cu alegerea Rectorului UBB.
Gasiti mai jos informatii detaliate:

20.04.2016:Lista decanilor validati de Senatul universitar din 18.04.2016.

01.04.2016: Validarea candidaturilor la functia de decan: In sedinta Consiliului Facultatii de Fizica din data de 25.03.2016 au fost validate cele doua candidaturi la functia de decan. Gasiti aici extrasul din procesul verbal.

21.03.2016, ora 17:00: conform paginii web a UBB dedicata alegerilor, la Facultatea de Fizica s-au depus urmatoarele candidaturi pentru functia de decan:


10.03.2016: Dispozitia rectorului privind procedura de organizare a concursului public de selectie a decanilor se afla aici.

22.01.2016: Rezultatele alegerilor la Facultatea de Fizica:

Rezultatele alegerilor vor fi validate in sedinta Consiliului Facultatii.

12.01.2016: Candidaturi depuse la Facultatea de Fizica:

Candidaturi pentru Consiliul Facultatii de Fizica: Candidaturi pentru Senatul UBB: Candidaturi pentru functia de director de departament:


Cursuri de Bionanotehnologie: 5 si 7 aprilie 2016

Departamentul de Fizica Biomoleculara a organizat cursurile sustinute de prof. dr. Ricardo Franco de la Universitatea Nova-Lisabona:


Conferinta de presa: Live News Update from Graviational Wave Detectors

"LIGO detects Gravitational Waves"


25 septembrie 2015, Noaptea Cercetătorilor

Pe 25 septembrie, organizatorii evenimentul "Noaptea Cercetatorilor" au oferit pentru toti cei curiosi o calatorie în lumea fascinantă a stiintei. In ciuda vremii ploioase, cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori si-au dat intalnire in Parcul Central (Zona Casino) din Cluj-Napoca. Informatii suplimentare gasiti la http://www.noapteacercetatorilor.eu si pe facebook, la adresa https://www.facebook.com/profile.php?id=90021925671937.
Programul a cuprins: calatoria in lumea stiintei incepe la ora 16.00: device de control a PC-ului cu ajutorul gandului, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitatie, observatii astronomice sau prin microscop, calatorii virtuale prin Sistemul Solar si alte experimente inedite.
Noaptea Cercetatorilor s-a inscris in "seria evenimentelor Marie Curie", la nivelul Uniunii Europene, si a dorit sa arate publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare. Evenimentul Noaptea Cercetatorilor a fost inscris in calendarul evenimentelor Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeana a Tineretului - http://www.cluj2015.eu/events/418-european-researchers-night.html.


Academician Profesor Doctor Emil Burzo la 80 de ani

Facultatea de Fizica, Universitatea Babes-Bolyai si Academia Romana-Filiala Cluj-Napoca au organizat joi 30 iulie 2015 Simpozionul omagial "Academician Profesor Doctor Emil Burzo la 80 de ani" in onoarea distinsului om de stiinta. Manifestarea s-a desfasurat in Aula Magna, incepand cu orele 10:00 si a avut ca invitati personalitati din tara si din strainatate.

Sâmbăta experimentelor la Facultatea de Fizică

Nu ratați evenimentul primăverii la Facultatea de Fizică! Gheață carbonică, roboți programabili, parabola fonică şi multe alte surprize...
Dacă aveți 1 sau 100 de ani veți fi la fel de încântați.
Vă aşteptăm!


Concursul "Augustin Maior", ediția 2014-2015

Concursului "Augustin Maior", dedicat in special liceenilor pasionați de fizică, va avea loc sâmbătă 25 aprilie 2015. Găsiţi aici toate amănuntele.


8-9 mai 2015: Physics a New Vision editia a III-a

Facultatea de Fizica in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si cu Casa Corpului Didactic Cluj va invita sa participati la Conferinta “Physics - A New Vision”, editia a III-a. Gasiti aici invitatia si posterul manifestarii.


Rezultate concursuri posturi didactice

Rezultatele concursurilor pe posturi didactice desfasurate in data de 26 ianuarie 2015 se afla aici.


Conform traditiei Facultatea de Fizica a organizat si in 2015, in data de 26 septembrie Noaptea Cercetatorilor . Gasiti amanunte la http://noapteacercetatorilor.eu/ .

Conferinta BioNanoSpec 2014

Conferinta Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems (BioNanoSpec) 2014 s-a desfasurat in perioada 7-10 septembrie in Cluj-Napoca. Conferinta organizata de ICEI, Facultatea de Fizica in colaborare cu Facultatile de Chimie si Biologie-Geologie a reunit, ca de fiecare data, cercetatori din intreaga lume.
Toate informatiile despre desfasurarea acestui eveniment se afla aici


Decernarea titlului Doctor Honoris Causa

La propunerea Faculatii de Fizica, vineri, 30 mai 2014, ora 11, in Aula Magna, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, d-lui prof. dr. Olivier Isnard de la Universitatea Joseph Fourier, Grenoble, Franta. Laudatio: dl.prof dr. Aurel Pop


Seminar stiintific Prof. dr. Olivier Isnard

Joi, 29 mai 2014, de la orele 12, in Amfiteatrul Augustin Maior, a avut loc seminarul stiintific al Departamentului de Fizica Starii Condensate si a Tehnologiilor Avansate. Invitatul, dl. prof. dr. Olivier Isnard de la Universitatea Joseph Fourier, Grenoble, Franta a sustinut conferinta cu tema Structural investigations of AB2O6 synthetic compounds and natural minerals, determination of the Fe, Mn, Nb, Ta cation location combining different techniques.


Conferinta lansare proiect Pro Practica, POSDRU/161/2.1/G/137240

Evenimentul a avut loc miercuri, 28 mai 2014, incepand cu orele 17, la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, str. Arany Janos nr. 11, sala 97, etaj 1. Studentii inscrisi in prima etapa, precum si ceilalti studenti interesati de oportunitatile oferite de desfasurarea proiectului, pot gasi amanunte la http://granturi.ubbcluj.ro/propractica.


Vineri 25 aprilie 2014, ora 11:00, în sala AE, a avut loc seminarul ştiinţific al departamentului de Fizica Biomedicala Teoretica si Spectroscopie Moleculara.

Dr. Bruno Grandidier de la Institut d’Electronique, de Microélectronique et de Nanotechnologie (IEMN), CNRS, UMR 8520, Département ISEN, 41 bd Vauban, 59046 Lille Cedex, France. a prezentat seminarul cu tema: Nanoscale transport measurement with multiple probe scanning tunneling microscopy
Abstract: Scaling of electronic device dimensions into the nanotechnology regime has been the basis of the semiconductor industry for nearly 30 years. Traditional materials have been pushed to their limits, which mean that entirely new materials and new devices structures are required for the ongoing development of nanoelectronics. Accurate measurements of dimensions, characterization of these materials and reliable electrical performances of novel structures and devices are thus critical for advances in fundamental nanoscience, design of new nanomaterials, and progresses in manufacturing of next-generation nanodevices. The transport properties, especially the conductivity, of surfaces and nanostructures are of increasing significance as device sizes are reduced. Development of new techniques have become especially imperative for probing current flow and resistivity variations with nanometer scale spatial resolution in a variety of materials and devices. Conventional transport electrodes and probes are very invasive; namely, they change what we are trying to measure. For a large conductor, the probes only represent a minor perturbation. But for a small conductor, especially at the nanoscale, the probes can very well be the dominant source of scattering. Therefore, using weakly coupled scanning tunneling probes to detect transport phenomena appears to be the best approach. Here, we will describe a new setup, where the unique combination of four scanning tunneling microscope probe tips and a scanning electron microscope in ultra high vacuum allows 4-point contact measurements and function testing of nanodevices within complex structures and integrated circuits. Such a tool has considerable potential, as it does not need any extra electrodes on the specimen and enables arbitrary arrangements of probe electrodes with the highest spatial resolution. As examples, we will show how this tool can be used to study transport phenomena on freestanding semiconductor nanowires and on two-dimensional atomic crystals. In particular, we will discuss the impact of the electron beam on the electrical properties of those nanostructures. Finally we will present developements that are achieved in the context coupling scanning probe microscopy and with ultrafast-laser excitation to study the charge carrier dynamics with high spatial and temporal resolutions.


Olimpiada Nationala de Fizica, 2014

Olimpiada Nationala de Fizica s-a desfasurat in acest an la Cluj-Napoca, in perioada 6 - 11 aprilie 2014.

Gasiti aici alte informatii.»


Premiile acordate la Sesiune de comunicari stiintifice a studentilor fizicieni (SCSSF) -editia a II-a, 16 mai 2014

Comisia de jurizare a lucrarilor:

acorda: Felicitam participantii!


Concurs post lector universitar

Rezultatele concursului pentru ocuparea postului de lector universitar, pozitia 21, la Departamentul de Fizica Starii Condensate si a Tehnologiilor Avansate, se afla aici.

Concursul "Augustin Maior"

Rezultatele concursului "Augustin Maior" desfăşurat in data de 23 noiembrie 2013 se găsesc aici. Felicitări participanţilor!


Premiile Ad-astra pentru excelenţă în cercetare

Începînd din 2014, Ad Astra instituie premiile Ad Astra pentru excelenţă în cercetare. Mai multe informaţii găsiţi aici.


31-st European Congress on Molecular Spectroscopy, 26 - 31 August, 2012, Cluj-Napoca, Romania

Un important eveniment international, cel de-al 31-lea Congres European de Spectroscopie Moleculara, a fost gazduit de facultatea noastra in perioada 26 - 31 August, 2012, la Cluj-Napoca. Evenimentul reuneste o data la doi ani cercetatori din toata lumea cu preocupari in domeniu.


Premiul ”Simonyi Karoly” acordat profesorului Gabos Zoltan

In data de 3 noiembrie 2011, Gabos Zoltan, profesor emerit la Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai, membru extern al Academiei Ungare de Stiinte, a fost distins, la Festivitatea Stiintei din Ungaria, cu prestigiosul premiu „Simonyi Karoly”. Premiul, fondat de miliardarul american Charles Simonyi, a fost pentru prima data decernat unui om de stiinta din afara Ungariei. Profesorul Gabos este un membru marcant, de renume international, al invatamantului superior si al cercetarii stiintifice in domeniul fizicii din Romania.


Conferinta BIONANOSPEC

In perioada 4-7 septembrie 2011 a avut loc la Cluj conferinta "Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems" organizata de Institutul de Cercetari Interdisciplinare in Bio-Nano-Stiinte in colaborare cu Facultatea de Fizica, Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica si Facultatea de Biologie si Geologie.


Seminar stiintific "Despre posibilitatea producerii de gauri negre microscopice la LHC"

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 16.00, in Amfiteatrul Augustin Maior, domnul Dr. Octavian Micu (Theoretical Physics Dept., Department of Physics TU Dortmund), a sustinut prelegerea cu titlul "Despre posibilitatea producerii de gauri negre microscopice la LHC".


Conferinta Nationala de Coroziune si Protectie Anticoroziva

Universitatea Babes-Bolyai impreuna cu SC Betak SA - Bistrita si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a organizat la Facultatea de Fizica, in perioada 16-18 Septembrie 2010, “ A V-a Conferinta Nationala de Coroziune si Protectie Anticoroziva” cu participare internationala.


Conferinta Internationala "NON-EUCLIDEAN GEOMETRY AND ITS APPLICATIONS"

Facultatea de Fizica, Facultatea de Matematica si Informatica, impreuna cu Academia Ungara de Stiinte, Institutul de Fizica Teoretica Bogolyubov, Academia Nationala de Stiinta din Ucraina si Universitatea din Debrecen a organizat la Cluj, in perioada 5 - 9 iulie 2010, cea de-a 7-a Conferinta Internationala Bolyai-Gauss-Lobachevsky "NON-EUCLIDEAN GEOMETRY AND ITS APPLICATIONS".


European School on Magnetism ESM 2009

Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca impreuna cu Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Joseph Fourier, INPG, CEA si Institutul Néel Grenoble, in parteneriat cu Universitatea de Tehnologie - Delft, MPI - Halle, IFW - Dresda, ICN – Barcelona si Academia de Stiinte, au organizat, in perioada 1-10 septembrie 2009, la Timisoara, European School on Magnetism, ESM 2009, “Models in magnetism: from basic aspects to practical uses”.


Simpozionul "Personalitati ale fizicii clujene"

Facultatea de Fizica organizeaza vineri 27 februarie 2009, incepand cu orele 9:00, Simpozionul "Personalitati ale fizicii clujene".


Conferinta NANOSPEC 3

A treia conferinta internationala Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems a avut loc in perioada 7-10 septembrie 2008, la Cluj-Napoca.


Scoala de vara NANOMA-II 2008

Scoala de vara NANOMA II - Physics and Chemistry of NANO MAterials s-a desfasurat pentru a doua oara la Cluj-Napoca, fiind organizata de Universitatea Tehnica din Chemnitz impreuna cu Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si sponsorizata de catre German Academic Exchange Service (DAAD).


Workshop Introduction to Confocal Raman and Scanning Probe Microscopy

In perioada 5-6 martie 2008, Catedra de Spectroscopie Moleculara a Facultatii de Fizica si Laboratorul de Nanobiofotonica din cadrul Institutului de Cercetări Experimentale Interdisciplinare al Universitatatii Babes-Bolyai, impreună cu compania Witec GmbH, Ulm, Germania, producatoare de echipamente de microscopie Raman si de microscopie de forta atomica, au organizat workshop-ul "Introduction to Confocal Raman and Scanning Probe Microscopy".


Conferinta Probabilstic Community Discovery for Large-Scale Social Networks

Cu ocazia vizitei prof. dr. Hank Foley si a prof.dr.John Yen, de la College of Information Sciences and Technology - The Pennsylvania State University, luni 3 decembrie 2007, de la ora 16:00, in amfiteatrul Nicolae Iorga, a avut loc conferinţa destinată studenţilor: Probabilistic Community Discovery for Large-Scale Social Networks


Institutul de Fizica "Ioan Ursu"

Cu ocazia aniversarii a 45 de ani de la infiintarea Facultatii de Fizica din Cluj-Napoca, Consiliul Profesoral al Facultatii de Fizica, Rectoratul si Consiliul de Administratie al Universitatii "Babes- Bolyai" au aprobat ca Institutul de Fizica din cadrul Facultatii de Fizica sa poarte numele "Institutul de Fizica Ioan Ursu".


Conferinta memoriala "Augustin Maior"

Joi 17 mai 2007, cu ocazia implinirii a 125 de ani de la nastere si la 100 de ani de la recunoasterea internationala a prioritatii contributiei profesorului Augustin Maior la realizarea telefoniei multiple, a avut loc Conferinta memoriala "Augustin Maior" .


Simpozionul National de Biomateriale 2007

In perioada 18-20 octombrie 2007 Facultatea de Fizica a organizat cea de a VI-a Editie a Simpozionului National de Biomateriale “Biomateriale si Aplicatii Medico-Chirurgicale”.


Transylvanian Summer School and International Workshop on Complex Systems and Networks

In perioada 15-20 iulie 2007, Facultatea de Fizica (Universitatea Babes-Bolyai) impreuna cu ONCE-CS, UNESCO, Universitatea Notre-Dame, Centrul de Studii Complexe Bucuresti, Universitatea Sapientia si Federatia Universitara KMEI au organizat, la Sovata, Scoala de vara Sisteme si Retele Complexe.


Din nou un laureat Nobel la Facultatea de Fizica

La propunerea Facultatii de Fizica, Universitatea Babes-Bolyai a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Prof. Ahmed H. Zewail de la California Institute of Technology, laureat al premiului Nobel pentru chimie in anul 1999.


Conferinta NANOSPEC 2

In perioada 3-6 Septembrie 2006 s-a desfasurat cea de-a doua conferinta internationala Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems.