Concurs Naţional Studenţesc de fizică ”Dragomir HURMUZESCU” 2022

Update 4 aprilie: Înscrierile pentru participarea la concursul Dragomir Hurmuzescu se fac completând datele solicitate în fişierul: participanti_DH_local.xlsx, până luni 11 aprilie la ora 16:00.
Studenţii vor fi selectaţi astfel:

Etapa naţională va avea loc în 20 mai, la Facultatea de Fizică Bucureşti - platforma de la Măgurele (lângă Bucureşti), în format fizic.
Documente utile:

Cine a fost Dragomir Hurmuzescu ?

Dragomir M. Hurmuzescu (13 martie 1865 – 31 mai 1954) este cunoscut ca fizician şi inventator român, profesor la Universitatea din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti, fondatorul învăţământului electrotehnic din România, ctitor al radiofoniei româneşti. La 1 noiembrie 1928, când a fost realizată prima transmisiune radiofonică a postului Radio Bucureşti, la ora 17:00, pe lungimea de undă de 401,6 metri, cu o putere de 0,4 kW, a rostit discursul inaugural în calitate de preşedinte al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, rostind, la începutul acestuia, anunţul istoric "Alo, alo, aici Radio Bucureşti".
În anul 1965, la împlinirea a 100 de ani de la naştere, UNESCO l-a omagiat pe marele savant român printr-o sesiune ştiinţifică mondială. Pentru a-i onora memoria, unul din premiile Academiei Române – cel în domeniul ştiinţelor fizice – îi poartă astăzi numele.
În semn de preţuire, pentru că, aşa cum spunea un alt mare fizician, savantul Ştefan Procopiu, “fizica îi datorează o serie de descoperiri clasice”, anual are loc Concursul Naţional Studenţesc de Fizică “Dragomir Hurmuzescu” organizat de facultăţile de fizică din ţară.

Citiţi aici o biografie mai completă: »