Informaţii pentru studenţi


Tabere studentesti

Cererile pentru tabere studentesti pot fi depuse la secretariatul facultatii in perioda 24 mai - 14 iunie 2023.


Anunţ: Programul Euro 200

A fost lansată programul Euro 200 care sprijină studenţi cu posibilităţi financiare reduse în vederea achiziţionării de calculatoare. Detalii pe site-ul UBB.

Anunţ: taxe restanţe

Studenţii care au restanţe pe semestrul II sunt rugaţi să plătescă taxele online până cel târziu 22 mai 2023 folosind platforma AcademicInfo.

Instruire generală protecţia muncii

În atenţia studenţilor din anul I !
Vă rugăm să citiţi documentul referitor la protecţia muncii - generală
Instruire generala protectia muncii
şi să semnaţi de luare la cunoştinţă în tabelul aflat la tutorii de an de la fiecare specializare:

Tutorii anilor de studii 2022-2023

Specializarea Anul 1 Anul 2 Anul 3 Anul 4
Fizică medicală Lect. dr. Emil Vinţeler Conf. dr. Dana Maniu Prof. dr. Nicolae Leopold
Fizică, Fizică informatică Lect. dr. Mihai Vasilescu Lect. dr. Claudiu Lung Prof. dr. Daniel Andreica
Fizică Tehnologică Lect. dr. Răzvan Hirian Lect. dr. Roxana Dudric Prof. dr. Lucian Baia Prof. dr. Coriolan Tiuşan
Linia maghiară Lect. dr. Sarkozi Susana Conf. dr. Ferenc Járai-Szabó Conf. dr. Simon Alpár Conf. dr. Simon Alpár
Master BFM Conf. dr. Zoltán Bálint Prof. dr. Leontin David
Master FC Lect. dr. Sarkozi Zsuzsa Lect. dr. Sándor Borbély
Master FCS Lect. dr. Roxana Dudric Lect. dr. Roxana Dudric


Rezultate la Conferinţa Naţională de Biofizică 2022

La Conferinţa Naţională de Biofizică 2022, desfăşurată la Târgu-Mureş în perioada 23-25 septembrie 2022, https://biofiz.umfst.ro/, la sesiunea de postere, din cele 6 ”poster awards” trei au fost câştigate de studentele noastre: Mădălina Tudor, Andra-Mălina Aftodor şi Maria Lugojanu. https://biofiz.umfst.ro/uploads/AMM_2022_S5_web.pdf.
Felicitări studentelor şi echipelor de cercetare din care fac parte!

Rezultate meritorii la conferinţa ICPAM-14

Felicitări studenţilor şi echipelor de cercetare de la Facultatea de Fizică pentru rezultatele de la conferinţa ICPAM-14 ! Au fost obţinute 4 premii https://icpam.ro/awards/:

 • Sponsor’s Prize (300 Euro) was awarded by NANOTEAM to Razvan Hirian, from Faculty of Physics, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania, for the poster presentation delivered by a young scientist entitled: Properties of 3D Printed Magnets, Obtained Using SmCo5/Fe Magnetic Nanocomposite Powders.
 • Primalab awarded Geza Lazar, PhD student from Biomolecular Physics Department, Babeş-Bolyai University, for the oral presentation (200 Euro) entitled: Effects of ocean acidification on the morphology and structure of Hexaplex trunculus sea snail shell biomaterial revealed by Raman, XRD AND SEM-EDX data.
 • Association ICPAMS awarded a group from Faculty of Physics, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania, for the oral presentation (300 Euro) entitled: Structural, morphological and magnetic study of Co1-xMxFe2O4 (M = Ni, Zn, Mn) obtained through a green, sucrose based, sol-gel method.
 • Ioana Marica was awarded the Prize of the conference host, The University of Dubrovnik for the best poster presentation of young scientists, “T14-P: A sustainable plastic waste initiative from macro- to microplastics based on Raman spectroscopy technique”, authors I. Marica*, I. Nesterovschi, S. Cîntă Pînzaru;


Discipline transversale în planurile de învăţământ

Începând cu anul universitar 2022-2023, toate planurile de învăţământ de nivel licenţă şi master din UBB includ două discipline facultative transversale:

 • Fundamente de antreprenoriat
  Disciplina Fundamente de antreprenoriat este coordonată la nivel de universitate de catre doamna Prof. dr. Simona Motogna împreună cu domnul Lect. dr. Dan Mircea Suciu şi va fi predată de invitaţi din mediul de business. Cursurile se vor desfăşura exclusiv online, în fiecare joi, în intervalul orar 18:00-20:00.
 • respectiv
 • Fundamente de educaţie umanistă (Teoria argumentării)
  Disciplina Fundamente de educaţie umanistă (Teoria argumentării) va fi predată de către dl. Lect. dr. Adrian Luduşan şi dl. Lect. dr. Mihai Rusu (programe în limbile română şi engleză), dl. Lect. dr. Péter-Alpár Gergely (programe în limba maghiară), dl. Lect. dr. Christian Schuster (programe în limba germană). Cursurile se vor desfăşura exclusiv online, în fiecare miercuri, în intervalul orar 18:00-20:00.
fiecare având alocate 3 credite ECTS şi câte 2 ore de curs / săptămână. Un student poate alege o disciplină facultativă transversală o singură dată pe parcursul unui ciclu de studii, în oricare dintre semestrele în care aceasta este predată. Pentru o organizare eficientă a predării cursurilor, acestea se vor organiza astfel:
 • în semestrul I (adică semestrele impare 1 şi 3 - în funcţie de anul de studiu) - ambele discipline vor fi predate doar la programe de master
 • în semestrul II (adică semestrele pare 2, 4, 6 şi 8 - în funcţie de anul de studiu) - ambele discipline vor fi predate doar la programe de licenţă


Felicitări echipei conduse de Voicu Tomuţ pentru rezultatele la QHack 2022!

Echipa a câştigat următoarele premii:

 • Locul I rezolvări probleme
 • Locul întâi la categoria Best Open Hackathon experiment on Braket Simulators
 • Locul întâi la categoria Hybrid Algorithms Challenge
 • Locul trei la categoria Quantum Finance Challenge

 • Rezultatele finale
  Proiect  Comunicat cu privire la abonamente transport in comun

  Compania de transport public Cluj-Napoca elibereaza abonamente de transport gratuite/cu reducere pentru studenti, masteranzi si doctoranzi.
  Cititi aici Comunicatul CTP.

  Plata cursurilor facultative limba straina

  Studentii care au trecut în contracte si un curs de limba straina în regim facultativ pot plati taxa de 250 de lei/semestru fie personal, fie printr-o persoana desemnata, în fiecare zi de marti, la Casieria Facultatii de Litere, str. Horea nr. 31, Cluj-Napoca. Termenul limita pentru plata cursului facultativ: 31 octombrie. În cazul în care studentii nu se vor putea deplasa personal si nici nu vor putea desemna o alta persoana vor urma indicatiile din documentul de mai jos:
  Indicatii taxa curs facultativ
  Studentii sunt rugati ca, ulterior, sa le trimita cadrelor didactice care predau aceste cursuri o copie (scanata/foto) a chitantei / evidentei platii.


  Regulament de desfasurare a orelor de Educatie fizica

  Facultatea de Educatie Fizica si Sport aduce la cunostinta studentilor Regulamentul general de desfasurare a orelor de Educatie fizica. Acesta se gaseste aici .


  Facilitate de generare a adeverintei pentru CFR calatori pentru studentii din anii I

  Studentii din anul I au optiunea de a genera adeverinta necesara pentru a-si dovedi calitatea de student UBB din aplicatia AcademicInfo.
  Optiunea este disponibila în contul fiecarui student din anul I, la sectiunea de Informatii "Genereaza adeverinta CFR". Astfel, studentilor din anul I li se vor aloca, fiecaruia în parte, câte o serie si un numar de legitimatie.
  La cumpararea biletului, în cadrul aplicatiei deja implementate pe site-ul CFR de cumpărare bilete online, in modulul special dedicat pentru studenti, se solicita validarea legitimatiilor de catre facultate. In acest context, cei care urmeaza sa solicite eliberarea de bilete CFR trebuie sa aiba in vedere timpul necesar procesului de validare. Studentii din anii superiori este necesar sa cunoasca cel putin seria si numarul de legitimatie de reducere/gratuitate transport eliberate fizic acestora în anii anteriori.
  Informatii detaliate despre "Bilete online pentru studenti si elevi" se afla la adresa https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/bilete-de-tren-online-pentru-studenti-si-elevi/.


  Posturi disponibile pentru fizicieni medicali

  Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania - CFMR posteaza in sectiunea de stiri anunturi pentru posturi de fizicieni medicali disponibile la nivel national. Cei interesati pot urmari linkul: http://www.cfmr.ro/job.


  Alte informaţii

  • Regulament UBB privind aprobarea burselor studentesti se afla aici.
  • Informatii despre taxele de scolarizare, alte taxe si tarife se gasesc aici.
  • Accesand linkul urmator http://academicinfo.ubbcluj.ro/Info/ aveti posibilitatea de a consulta catalogul on-line.

  Viaţa studenţească

  Comunitatea studenţilor vă este deschisă din momentul în care aţi păşit pe porţile universităţii.

  Consiliul studenţilor Facutăţii de Fizică vă ţine la curent cu informaţii din comunitatea studenţilor din facultate şi din universitate.

  Citeşte pagina facebook ASFUBB »

  Student la Fizică