Informaţii pentru studenţi


Sesiunea speciala de examene iunie 2024

Cererile de inscriere pot fi depuse la secretariat pana la data de 13 iunie 2024. Model cerere

Tabere studențești, Vara 2024

Taberele vor fi organizate în perioada 17.07-02.09 2024.
Calendar
 • 27.05-05.06: Depunerea cererilor (vezi anexele metodologiei)
 • 05.06.2024: Afișarea listei cererilor depuse
 • 06.06.2024: Afișarea rezultatelor
 • 06.06 - 07.06.2024: Depunerea contestaților
Numărul locurilor disponibile: 2
Documente utile:

Anunţ: Programul Euro 200 pentru anul 2024

A fost lansatã programul Euro 200 care sprijinã studenţi cu posibilitãţi financiare reduse în vederea achiziţionãrii de calculatoare. Detalii pe site-ul UBB.

Documente utile:

În atenţia studenţilor:

Data limită pentru plata examenelor restante pe semestrul II este:

20 mai - pentru anii terminali şi

3 iunie - pentru anii mici

Conturi instituționale

Conturile instituționale absolvențiilor din promoția 2022-2023 vor fi șterse în data de 1 Noiembrie 2023.

Instruire generalã protecţia muncii

În atenţia studenţilor din anul I !
Vã rugãm sã citiţi documentul referitor la protecţia muncii - generalã
Instruire generala protectia muncii
şi sã semnaţi de luare la cunoştinţã în tabelul aflat la tutorii de an de la fiecare specializare:

Tutorii anilor de studii 2023-2024

Specializarea Anul 1 Anul 2 Anul 3 Anul 4
Fizică medicală Conf. dr. Monica Focșan Lect. dr. Emil Vinţeler Conf. dr. Dana Maniu
Fizică, Fizică informatică Lect. dr. Ioan Botiz Lect. dr. Mihai Vasilescu Lect. dr. Claudiu Lung
Fizică Tehnologică Conf. dr. Raluca Lucăcel-Ciceo Lect. dr. Răzvan Hirian Lect. dr. Roxana Dudric Prof. dr. Lucian Baia
Linia maghiară Lect. dr. Sarkozi Susana Conf. dr. Ferenc Járai-Szabó Conf. dr. Simon Alpár Conf. dr. Simon Alpár
Master BFM Prof. dr. Nicolae Leopold Conf. dr. Zoltán Bálint
Master FC Lect. dr. Sarkozi Zsuzsa Lect. dr. Sándor Borbély
Master FCS Lect. dr. Roxana Dudric Lect. dr. Roxana Dudric


Rezultate la Conferinţa Naţionalã de Biofizicã 2022

La Conferinţa Naţionalã de Biofizicã 2022, desfãşuratã la Târgu-Mureş în perioada 23-25 septembrie 2022, https://biofiz.umfst.ro/, la sesiunea de postere, din cele 6 ”poster awards” trei au fost câştigate de studentele noastre: Mãdãlina Tudor, Andra-Mãlina Aftodor şi Maria Lugojanu. https://biofiz.umfst.ro/uploads/AMM_2022_S5_web.pdf.
Felicitãri studentelor şi echipelor de cercetare din care fac parte!

Rezultate meritorii la conferinţa ICPAM-14

Felicitãri studenţilor şi echipelor de cercetare de la Facultatea de Fizicã pentru rezultatele de la conferinţa ICPAM-14 ! Au fost obţinute 4 premii https://icpam.ro/awards/:

 • Sponsor’s Prize (300 Euro) was awarded by NANOTEAM to Razvan Hirian, from Faculty of Physics, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania, for the poster presentation delivered by a young scientist entitled: Properties of 3D Printed Magnets, Obtained Using SmCo5/Fe Magnetic Nanocomposite Powders.
 • Primalab awarded Geza Lazar, PhD student from Biomolecular Physics Department, Babeş-Bolyai University, for the oral presentation (200 Euro) entitled: Effects of ocean acidification on the morphology and structure of Hexaplex trunculus sea snail shell biomaterial revealed by Raman, XRD AND SEM-EDX data.
 • Association ICPAMS awarded a group from Faculty of Physics, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania, for the oral presentation (300 Euro) entitled: Structural, morphological and magnetic study of Co1-xMxFe2O4 (M = Ni, Zn, Mn) obtained through a green, sucrose based, sol-gel method.
 • Ioana Marica was awarded the Prize of the conference host, The University of Dubrovnik for the best poster presentation of young scientists, “T14-P: A sustainable plastic waste initiative from macro- to microplastics based on Raman spectroscopy technique”, authors I. Marica*, I. Nesterovschi, S. Cîntã Pînzaru;


Discipline transversale în planurile de învãţãmânt

Începând cu anul universitar 2022-2023, toate planurile de învãţãmânt de nivel licenţã şi master din UBB includ douã discipline facultative transversale:

 • Fundamente de antreprenoriat
  Disciplina Fundamente de antreprenoriat este coordonatã la nivel de universitate de catre doamna Prof. dr. Simona Motogna împreunã cu domnul Lect. dr. Dan Mircea Suciu şi va fi predatã de invitaţi din mediul de business. Cursurile se vor desfãşura exclusiv online, în fiecare joi, în intervalul orar 18:00-20:00.
 • respectiv
 • Fundamente de educaţie umanistã (Teoria argumentãrii)
  Disciplina Fundamente de educaţie umanistã (Teoria argumentãrii) va fi predatã de cãtre dl. Lect. dr. Adrian Luduşan şi dl. Lect. dr. Mihai Rusu (programe în limbile românã şi englezã), dl. Lect. dr. Péter-Alpár Gergely (programe în limba maghiarã), dl. Lect. dr. Christian Schuster (programe în limba germanã). Cursurile se vor desfãşura exclusiv online, în fiecare miercuri, în intervalul orar 18:00-20:00.
fiecare având alocate 3 credite ECTS şi câte 2 ore de curs / sãptãmânã. Un student poate alege o disciplinã facultativã transversalã o singurã datã pe parcursul unui ciclu de studii, în oricare dintre semestrele în care aceasta este predatã. Pentru o organizare eficientã a predãrii cursurilor, acestea se vor organiza astfel:
 • în semestrul I (adicã semestrele impare 1 şi 3 - în funcţie de anul de studiu) - ambele discipline vor fi predate doar la programe de master
 • în semestrul II (adicã semestrele pare 2, 4, 6 şi 8 - în funcţie de anul de studiu) - ambele discipline vor fi predate doar la programe de licenţãComunicat cu privire la abonamente transport in comun

Compania de transport public Cluj-Napoca elibereaza abonamente de transport gratuite/cu reducere pentru studenti, masteranzi si doctoranzi.
Cititi aici Comunicatul CTP.

Plata cursurilor facultative limba straina

Studentii care au trecut în contracte si un curs de limba straina în regim facultativ pot plati taxa de 250 de lei/semestru fie personal, fie printr-o persoana desemnata, în fiecare zi de marti, la Casieria Facultatii de Litere, str. Horea nr. 31, Cluj-Napoca. Termenul limita pentru plata cursului facultativ: 31 octombrie. În cazul în care studentii nu se vor putea deplasa personal si nici nu vor putea desemna o alta persoana vor urma indicatiile din documentul de mai jos:
Indicatii taxa curs facultativ
Studentii sunt rugati ca, ulterior, sa le trimita cadrelor didactice care predau aceste cursuri o copie (scanata/foto) a chitantei / evidentei platii.


Regulament de desfasurare a orelor de Educatie fizica

Facultatea de Educatie Fizica si Sport aduce la cunostinta studentilor Regulamentul general de desfasurare a orelor de Educatie fizica. Acesta se gaseste aici .


Facilitate de generare a adeverintei pentru CFR calatori pentru studentii din anii I

Studentii din anul I au optiunea de a genera adeverinta necesara pentru a-si dovedi calitatea de student UBB din aplicatia AcademicInfo.
Optiunea este disponibila în contul fiecarui student din anul I, la sectiunea de Informatii "Genereaza adeverinta CFR". Astfel, studentilor din anul I li se vor aloca, fiecaruia în parte, câte o serie si un numar de legitimatie.
La cumpararea biletului, în cadrul aplicatiei deja implementate pe site-ul CFR de cumpãrare bilete online, in modulul special dedicat pentru studenti, se solicita validarea legitimatiilor de catre facultate. In acest context, cei care urmeaza sa solicite eliberarea de bilete CFR trebuie sa aiba in vedere timpul necesar procesului de validare. Studentii din anii superiori este necesar sa cunoasca cel putin seria si numarul de legitimatie de reducere/gratuitate transport eliberate fizic acestora în anii anteriori.
Informatii detaliate despre "Bilete online pentru studenti si elevi" se afla la adresa https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/bilete-de-tren-online-pentru-studenti-si-elevi/.


Alte informaţii

 • Regulament UBB privind aprobarea burselor studentesti se afla aici.
 • Informatii despre taxele de scolarizare, alte taxe si tarife se gasesc aici.
 • Accesand linkul urmator http://academicinfo.ubbcluj.ro/Info/ aveti posibilitatea de a consulta catalogul on-line.

Viaţa studenţească

Comunitatea studenţilor vă este deschisă din momentul în care aţi păşit pe porţile universităţii.

Consiliul studenţilor Facutăţii de Fizică vă ţine la curent cu informaţii din comunitatea studenţilor din facultate şi din universitate.

Citeşte pagina facebook ASFUBB »

Student la Fizică