Rezultate licenta februarie 2023

Rezultatele finale ale examenului de licenta - sesiunea februarie 2023:
Fizica, Fizica Tehnologica, Fizica Medicala


Programare examene sesiunea de restanţe 20 - 26 februarie 2023

Programare examene sesiunea de restanţe, 20 - 26 februarie 2023: click aici pentru vizualizare. Sunteţi invitaţi să consultaţi periodic programarea afişată deoarece pot apărea modificări.
Mult succes!


Achitare taxe restante

Studenţii restanţieri sunt invitaţi să achite taxele restante pană cel tarziu in data de 20 ianuarie 2023 - inceputul sesiunii de examene. Plata restanţelor condiţionează accesul la examene.


POCU 144800 - laptopuri cu conexiune la internet pentru studenţii eligibili

Liste finale - beneficiari laptop.
Laptopurile se vor distribui dupa data de 9 ianuarie 2023.

Ţinând cont ca mai sunt studenţi care doresc sa solicite laptopuri, perioada de trimitere a cererilor se prelungeşte pâna marţi, 20.12.2022, ora 16, conform noului calendar.

Prin intermediul proiectului POCU ”TIC4UBB”-ID 144800 la nivel UBB s-au achiziţionat 2000 de laptopuri cu conexiune la internet inclusă pentru o perioadă limitată de timp. Studenţii eligibili pentru a intra în posesia unui astfel de laptop trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

 1. să fie studenţi înmatriculaţi la una dintre facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, la învăţământ cu frecvenţă, nivel licenţă sau master
 2. să fie beneficiari de bursă de ajutor social şi/sau de bursă de ajutor social ocazional
Studenţii eligibili interesaţi să intre în posesia unui laptop cu conexiune la internet vor completa şi semna documentul disponibil pentru download mai jos:
Anexa 1 - Cerere de înscriere în grupul ţintă al proiectului. Acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal
şi îl vor transmite la adresa de e-mail romana.nemes@ubbcluj.ro până cel târziu în data de 16 decembrie, ora 12:00, utilizând contul propriu de e-mail instituţional (din domeniul @stud.ubbcluj.ro).
Laptopurile se dau în folosinţă pe perioada în care sunt îndeplinite cumulativ condiţiile de eligibilitate menţionate mai sus, respectând o procedură de atribuire stabilită la nivel de universitate.

Vezi procedura de atribure: »Burse World Federation of Scientists (WFS) 2022-2023

WFS, organizaţie internaţională cu sediul la CERN-Geneva, anunţă deschiderea concursului pentru obţinerea de burse de un an (250 de SFR – circa 1000 de lei/lună), acordate candidaţilor care satisfac următoarele condiţii:

Pentru alcătuirea dosarului, trebuie urmate instrucţiunile din cele două documentele de mai jos: * Studenţii din anul II master pot obţine bursa doar pe o perioadă de 6 luni. Numărul maxim de burse obţinute de Facultatea de Fizică este de 3-4.
Persoana de contact: Lect. dr. Horia Paşca
Termen: 23.10.2022


Emerson Bootcamp - 24 noiembrie 2022

Are you a 3rd-year student wondering what to do for your summer practice?
Then Emerson Engineering Bootcamp is exactly what you need. If you want to see why this program is for you, come meet us and find out how our Bootcamp can boost your future career.

Our 6 weeks program will equip you with: Two technical expertise areas, endless possibilities to grow! ”Engineering Bootcamp" este programul nostru anual de practică de vară, dedicat studenţilor din anul 3, însă sunt bineveniţi la prezentare şi studenţi din ani mai mici, dacă doresc să afle mai multe despre oportunităţile de la Emerson. ”Anul 3” se referă la an pre-terminal FT, respectiv anul 2 pentru F, FI, FM.


Alegeri SD Fizică - octombrie 2022

UPDATE 17 octombrie: Au fost publicate procesele verbale cu rezultate alegeri

UPDATE 12 octombrie: Alegerile vor avea loc joi, 13 octombrie, între orele 9-16.
Cadrele didactice vor vota pe 3 buletine de vot:

Votul se va desfăşura la decanat, unde se află şi cabina de vot.
Studenţii doctoranzi vor vota, conform procedurilor şi calendarului stabilit de către comisia electorală studenţească, pentru alegerea unuia dintre cei doi candidaţi pentru 1 loc în Consiliul Şcolii Doctorale.

10.10.2022: Comisia de alegeri a declarat eligibile toate candidaturile depuse.

6.10.2022: Conform HCA 6940/09.06.2022 au fost afişate declaraţiile de candidatură (în ordinea depunerii la fiecare poziţie) pentru:

UPDATE 27 septembrie 2022: Alegeri la nivelul scolilor doctorale


Subvenţii cazare 2022-2023

Dosarele pentru solicitarea subventiei se vor depune asemănător dosarelor de burse, la facultăţi pe platforma de burse până în data de 28.10.2022. Documente aferente:


Burse semestrul I

UPDATE 11.10.2022, ora 16:25 - Comunicat din partea Rectoratului UBB:
Cererile si dosarele pentru toate categoriile de bursă vor fi depuse exclusiv prin mijloace electronice folosind platforma de burse prin accesarea paginii de internet https://burse.inscrieri.ubbcluj.ro/.
La depunerea documentelor prin mijloace electronice, acestea vor fi însotite de o declaratie pe proprie răspundere a studentului (descarca aici documentul) referitoare la conformitatea documentelor. Documentele încărcate electronic nu mai necesită depunerea acestora în format fizic.

Locuri libere in camine

UPDATE 11.10.2022, ora 14:25: Au fost anuntate urmatoarele locuri libere in camine:

Termenul de depunere a cererilor: 13.10.2022, ora 10:00


"Erasmus open doors"

Comunicat din partea CCI UBB:
"Datorita prezentei numeroase a studentilor la evenimetul organizat luni, "Erasmus your ticket to the world" si a numarului mare de intrebari, Biroul Erasmus va organiza doua sesiuni de intrebari-raspunsuri, una in data de 13 octombrie de la ora 13.00 si una in data de 14 octombrie de la ora 10, in cadrul evenimentului "Erasmus open doors", la care studentii pot adresa intrebari cu privire la programul Erasmus. Va rugam asadar sa transmiteti grupurilor de studenti linlk-ul catre cale doua sesiuni de informare.
Acces Facebook: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1295330007944889&set=a.156181018526466
Acces site Centrul de Cooperari Internationale: Erasmus Q& A – Centrul de Cooperări Internationale (ubbcluj.ro)"

Cazări an universitar 2022-2023

UPDATE 27 septembrie 2022: Au fost afişate listele de cazare in pagina "Cazari".
Atenţie! Pentru studenţii din anul I, pentru identificare, este afişată nr. legitimaţiei la concursul de admitere.


Gradaţii de merit 2022

In perioada 20-29 septembrie se desfăşoară "Concursul pentru gradaţii de merit 2022". Informaţii suplimentare au fost transmise pe adresele instituţionale şi se găsesc în pagina "Noutăţi".

Cereri cazare an universitar 2022-2023

Cererile de cazare pentru anul universitar 2022-2023 se depun la secretariat (onsite sau online pe adresa secretariatului) până la data de 19 septembrie.
Download cerere cazare


Completarea contractului anual de studii

Conform anunţului DTIC vă reamintim faptul că perioadele de completare a contractului de studiu în platforma Academic Info sunt:

Completarea şi încărcarea contractului de studii sunt OBLIGATORII!


Tabere studenteşti vara 2022

Update 12 iulie 2022 ora 17:00: Proces verbal repartitie tabere.

Pentru vara 2022, Universitatea Babes-Bolyai are repartizate 225locuri în tabere studenteşti.
Perioada de înscriere este 5-10 iulie. Găsiţi mai jos:


Candidaturi pentru "Premiul pentru Valori Academice Fundamentale"

Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) anunta apelul de candidaturi pentru "Premiul pentru Valori Academice Fundamentale"- Ministerul Federal German al Educatiei si Cercetarii (BMBF). Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este 31.08.2022. Candidatii trebuie sa fie absolventi ai unui program de studii masterale, doctorale sau/si postdoctorale. Mai multe detalii gasiti accesand pagina dedicata: https://www.daad.de/en/the-daad/what-we-do/prizes-awards/fundamental-academic-values-award/.


Invitaţie la Pentagonul Facultăţilor de Fizică

Evenimentul va avea loc la Bucureşti în perioada 24-26 iulie şi îşi propune să aducă împreună studenţi fizicieni din toată ţara, pentru a împărtăşi experienţa, cunoştinţele şi rezultatele lor. Programul va cuprinde prezentări, discuţii asupra activităţilor ştiinţifice, lecţii invitate, vizite la institute de pe platforma Bucureşti-Măgurele şi activităţi de recreere.
Gasiti aici invitatia la acest eveniment precum şi amănunte pentru înscriere.


Oferte angajare Bosch

Compania Bosch oferă 2 poziţii full-time pentru angajare. Găsiţi mai jos amănunte despre condiţii:

 • Product Validation Engineer
 • Active Test Engineer

 • Ridicare diplome - absolvenţi 2021

  Serviciul Acte de studii al UBB invită absolvenţii promoţiei 2021 să ridice diplomele de absolvire. Este necesară o programare prealabilă conform informaţiilor de la adresa: https://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/invatamant/acte_studii.
  Conform regulamentului, studenţii masteranzi (locuri bugetate) au obligaţia de a depune diploma, în original, la secretariatul facultăţii, în cel mai scurt timp.


  Admitere septembrie 2022

  Facultatea de Fizică a organizat o nouă sesiune de admitere în luna septembrie. Informaţiile sunt afişate în paginile dedicate admiterii (nivel licenţă şi master).

  Invitaţie "We Love STEM Day" - Emerson:

  "Ne bucurăm să vă anunţăm că pe data de 3 iunie 2022 vom organiza din nou evenimentul We Love STEM Day. Conceptul este de festival în aer liber pe care îl găzduim la sediul Emerson şi se adresează atât elevilor cât şi studenţilor. Evenimentul este un proiect coordonat şi realizat împreună cu mai multe organizaţii studenţeşti printre care şi ASFUBB. Ei vor realiza activităţi şi experimente captivante pentru elevi şi studenţi. În plus faţă de zona expo, vor fi organizate tururi ghidate în unităţile de producţie şi laboratoarele de training pentru cei care doresc să se înscrie la această activitate. Studenţii pot veni pe cont propriu, sau în grup organizat însoţiţi de un profesor. Vă invităm să veniţi alături de stundeţii dumneavoastră şi de cadrele didactice să petrecem împreună o zi dedicată Ştiinţei, Tehnologiei, Ingineriei şi Matematicii!"
  Cei care doresc să participe la evenimentul STEM day de la EMERSON sunt rugaţi să se înscrie completând formularul: formular!


  Seminarul ştiinţific: "Towards Adaptive Proton Therapy"

  Joi, 26.05.2022, ora 12.00 în sala "Victor Marian" (AM) a avut loc prezentarea d-lui. Prof. Stefan Both, directorul centrului de Fizică Medicală şi Instrumentaţie, Departamentul de Oncologia Radiaţiilor de la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda.
  Titlul prezentării : "Towards Adaptive Proton Therapy".

  Stefan Both graduated in 1995 and received his PhD degree from the Babeş-Bolyai University in 2005. His Physicist career started at the "Prof.dr. Ion Chiricuta" Oncology Institute, Romania, in 1996. He immigrated to US in 2000 and worked in private and academic radiation oncology. In 2008, Dr. Both became a faculty member at the University of Pennsylvania, Philadelphia, where he was able to advance treatment programs in conventional radiotherapy, establish and lead the physics residency program, and spearhead technical advances, including proton therapy. In 2015, he joined Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York City as an Associate Attending and Lead Physicist. Since September 2017, he is professor and head of the Medical Physics in the Department of Radiation Oncology of the University Medical Center Groningen, and as of September 2020 also the Scientific Leader of the Particle Therapy Research Center. He has served on committees in the American Association of Physicists in Medicine, and the Particle Therapy Co-Operative Group and European Society for Therapeutic Radiology and Oncology. Prof. Both is board certified by the American Board of Radiology in Therapeutic Radiological Physics and a Fellow of the American Association of Physicists in Medicine. At UMCG his main focus is Proton Therapy and his research interest is related to treatment planning and adaptive radiotherapy.

  University of Groningen - Appointment of first Professor with a chair in Proton Therapy »


  Premiile Excellentia 2022

  Calendarul Premiilor Excellentia:

  Procedura de vot şi alte informaţii: »

  Faceţi o nominalizare »

  Oportunitate de internship la CERN

  Short Term Internship 2022: Toate amănuntele pentru aplicaţie se găsesc la adresa https://jobs.smartrecruiters.com/CERN/743999763664230-short-term-internship-2022 .


  Programare examene - sesiunea de vară

  In vederea programării examenelor în sesiunea de vară, responsabilii de an sunt aşteptati la secretariat pentru a ridica formularele de programare!
  Termenele de predare sunt:


  Summer School 12 - 21, 2022 Alpbach/Tyrol - Austria

  The topic of the Summer School Alpbach 2022 is Comparative Plasma Physics in the Universe and will focus on different scales observed at Earth, Planets, Sun, Across the Universe. Application deadline: February 28, 2022. All the informations about: https://www.summerschoolalpbach.at/index.php?file=start_uk.php


  Student Programme at JINR


  Pentru alte întrebări/detalii îl puteţi contacta pe dl. lect. dr. Horia Paşca.


  Transylvania International Summer Courses of Romanian Language and Civilization

  Transylvania International Summer Courses of Romanian Language and Civilization will take place between July 22-29th, 2022. The courses will provide a tailor-made Romanian Language Summer Programme, that immerses applicants in the Romanian Language. The courses offer a truly enriching academic experience, completed by diverse cultural, entertaining activities and trips. Applications at: https://eu.jotform.com/build/213551695014352 or scan QR code from flyer. Read other details .


  AMGEN - An Undergraduate Summer Research Program in Science and Biotechnology

  Every year, the Amgen Scholars Europe Programme provides 75 selected undergraduate students throughout Europe with the opportunity to engage in a hands-on research experience at many of Europe’s premier educational institutions.

  Read more: »


  Institute of Advanced Study: 2023/24 Fellowships

  Updated 18 April:

  The Institute of Advanced Study is one of Durham University’s flagship interdisciplinary research institutes. The IAS seeks to bring to Durham internationally leading academics, as well writers, artists and practitioners, to collaborate with adventurous interdisciplinary research across the University. Applications are now invited for Fellowships (October-December 2023 and January-March 2024). Applicants may be from any academic discipline or professional background involving research, and they may come from anywhere in the world. IAS Fellowships include an honorarium, funds for travel, and accommodation.
  Closing date for applications is midday 17 June 2022.

  Further particulars and full application details are available from the IAS website: »


  Invitaţie "We Love STEM Day" - Emerson:

  "Ne bucurăm să vă anunţăm că pe data de 3 iunie 2022 vom organiza din nou evenimentul We Love STEM Day. Conceptul este de festival în aer liber pe care îl găzduim la sediul Emerson şi se adresează atât elevilor cât şi studenţilor. Evenimentul este un proiect coordonat şi realizat împreună cu mai multe organizaţii studenţeşti printre care şi ASFUBB. Ei vor realiza activităţi şi experimente captivante pentru elevi şi studenţi. În plus faţă de zona expo, vor fi organizate tururi ghidate în unităţile de producţie şi laboratoarele de training pentru cei care doresc să se înscrie la această activitate. Studenţii pot veni pe cont propriu, sau în grup organizat însoţiţi de un profesor. Vă invităm să veniţi alături de stundeţii dumneavoastră şi de cadrele didactice să petrecem împreună o zi dedicată Ştiinţei, Tehnologiei, Ingineriei şi Matematicii!"
  Cei care doresc să participe la evenimentul STEM day de la EMERSON sunt rugaţi să se înscrie completând formularul: formular!


  BSDA2022 - Bucureşti 18 - 20 mai 2022

  "Black Sea Defence, Aerospace and Security International Exhibition - BSDA 2022 este cea mai mare expoziţie de Apărare, Aerospaţială şi de Securitate, organizată în regiunea Mării Negre.
  Alăturaţi-vă echipei Metrohm în perioada 18 - 20 mai la Complexul ROMAERO din Bucureşti, pavilion C stand 127! Printre echipamentele expuse veţi putea descoperi:

  https://www.metrohm.com/ro_ro/discover/events/2022/analytica-20221.html »


  Concurs Naţional Studenţesc de fizică ”Dragomir HURMUZESCU” 2022

  Concursul va avea loc în 20 mai. Selecţia locală va avea loc în aprilie. Data/locul/ora concursului local sunt/vor fi anunţate in timp util in pagina concursului: Concursul "Dragomir Hurmuzescu".

  Programa si arhiva subiecte »


  TenarisSilcotub: Internship de Vara, Bursele Private Roberto Rocca.

  "Va anuntam cu bucurie ca TenarisSilcotub isi deschide portile pentru o noua editie a Programelor Educationale 2022 – Internship de Vara, respectiv Bursele Private Roberto Rocca. Ca in fiecare an, asteptam studenti ambitiosi si dornici de invatare, pentru a le oferi:

  Procesul de selectie va incepe pe data de 4 aprilie 2022, aceste programe adresandu-se studentilor inrolati incepand cu anul 2, nivel licenta si pana la Master 2, inclusiv. Un alt criteriu important este cunoasterea limbii engleze la nivel mediu/ avansat. Studentii se pot inscrie prin completarea acestui formular: https://forms.office.com/r/eGxrdPPrF9. Pentru orice alte informatii, poate fi utilizata adresa de e-mail aseres[at]tenaris.com"


  Anunţ important

  Studentii masteranzi din anul 2 sunt asteptati sa depuna diplomele de licenta, in original, la secretariat, pana la data de 31 martie!


  Conferinţa FTEM - Fizica şi tehnologiile educaţionale moderne

  In fiecare an Facultatea de Fizică din Iaşi organizează Conferinţa FTEM - Fizica şi tehnologiile educaţionale moderne. O secţiune din această conferinţă se adresează cercurilor ştiinţifice studenţeşti.
  Termenul limită pentru trimiterea rezumatelor este săptămâna viitoare, data conferinţei este 14 mai. Pentru studenţi, participarea este gratuită; pot fi oferite şi locuri de cazare gratuită în căminele universităţii.
  Informaţii suplimentare pe site-ul conferinţei: ftem.faculty.ro.


  BCU acces gratuit pe platforma PressReader.com timp de o lună

  BCU Cluj oferă cititorilor acces gratuit pe platforma PressReader.com timp de o lună. The Guardian, VOGUE, Newsweek, Forbes, Bloomberg BusinessWeek, The Whashington Post, Daily Mail sunt numai câteva publicaţii celebre ale căror numere curente pot fi accesate prin PressReadear. PressReader.com oferă acces la o colecţie impresionantă de 7000 de ziare şi reviste. Accesul se face din biblioteca centrală, pe bază de IP, sau de la distanţă pe baza permisului de bibliotecă.

  Aflaţi toate informaţiile »


  Internship Institute of Chemical Research of Catalonia, ICIQ, Spain

  În atentia studentilor din anii terminali: oferta de internship (iulie-septembrie 2022) de la "Institute of Chemical Research of Catalonia, ICIQ, Spain". Oferta este adresata studentilor din domeniile chimie, fizica, inginerie, biochimie, farmacie si matematici aplicate.

  Mai multe informatii »


  First Romania-Hong Kong radio astronomy school 2022 (online lectures)

  First Romania-Hong Kong radio astronomy school 2022 (online lectures) este un curs online de radio-astronomie tinut de dr. Chun-Sing Leung, Hong Kong Polytechnic University. Cursul este gratuit si se adreseaza nu doar studentilor, ci tuturor celor interesati sa isi dezvolte abilitati teoretice si practice in radioastronomie. Daca doriti sa participati sunteti rugati sa va inscrieti la curs pe adresa gabriela.mocanu[at]academia-cj.ro pana pe data de 22 Februarie! Intalnirile vor avea loc vinerea 10:30-12:30 am (ora Romaniei) in datele 25 Februarie si 4, 11 si 18 Martie. Pentru alte detalii puteti sa consultati site-ul: https://cosmologyastrophys.wixsite.com/radioastronomyschool.
  Tot in domeniul astronomiei, un grup de crcetatori entuziasti are in vedere infiintarea unor seminarii pentru dezvoltarea de teme de cercetare pe domeniile cosmologie si astrofizica, in Cluj-Napoca. Locatie: Observatorul Astronomic Cluj-Napoca, str Ciresilor nr 19, frecventa seminariilor - o data pe saptamana. Toti cei interesati isi pot anunta intentia la adresa de email gabriela.mocanu[at]academia-cj.ro.


  HEP-Cosmo-Astro joint seminar - 3 march 2022

  "Please find below the announcement of our HEP-Cosmo-Astro joint seminar tomorrow, 03 March February at 11:00 am, which we invite you to attend (zoom link below). We look forward to seeing you at this online seminar:

  Abstract: A basic introduction to modified gravity is presented. Special attention is paid to F(R) gravity. The realistic, "exponential F(R)" gravity is also discussed. It is shown how it may describe the whole universe evolution from inflation to dark epoch. Ghost-free extended F(R) and F(G) gravities are briefly introduced. The reconstruction of F(R) gravity from inflationary indices is discussed. This seminar is aimed at young people and is based on the review: "Modified Gravity Theories on a Nutshell: Inflation, Bounce and Late-time Evolution" by S. Nojiri, V. K. Oikonomou and S. Odintsov, e-Print: 1705.11098 [gr-qc] Phys Rept 692 (2017) 1."


  Introduction to observational cosmology

  "We are pleased to announce an online lecture series with the topic Introduction to observational cosmology. The lecturer is dr. Haidar Sheikhahmadi, Center for Space Research, North-West University, South Africa. The series is mainly aimed at undergraduate students from exact sciences (Physics, Mathematics, Engineering), but may be useful also to exact science graduates who desire to gain basic knowledge in Observational Cosmology.The series of 4 lectures will be delivered on Fridays 10:30-12:30 am (EET) in 1, 8, 15, 22/28 April 2022 (the date of the last lecture will be decided democratically amongst participants). The attendance at the lecture series is free, based on previous registration. Registration is opened until March 30th at Gabriela Blaga, gabriela.mocanu@academia-cj.ro. Participants are encouraged to have a Linux machine available".

  Read more»

  Sesiune deschisă aferentă semestrului I

  Update 09.02.2022: Conform hotărârii Consiliului Facultăţii de Fizică se organizeaza sesiune deschisă aferenta semestrului I al anului universitar 2021-2022.

  Calendar sesiune deschisă: »

  Download cerere înscriere: »  Programare examene, sesiunea de restante 14 - 20 februarie 2022

  Programarea examenelor in sesiunea de restante 14 - 20 februarie 2022 se gaseste aici.

  Pentru a fi la curent cu eventualele modificari ale programarii faceti "refresh" la pagina!


  Concurs lector perioada determinata

  Update 09.02.2022: Rezultat concurs.

  Concursul pentru ocuparea postului de lector universitar - durata determinata 2 ani, va avea loc vineri 4.02.2022 ora 11:00.

  Aici toate informaţiile: »


  Sesiune licenta/disertatie februarie

  Facultatea de Fizica organizeaza sesiune de examene licenta/disertatie in februarie 2022. Toate amanuntele se gasesc in pagina dedicata acestor examene.


  Programare examene sesiunea 17 ianuarie - 6 februarie 2022

  Programarea examenelor in sesiunea 17 ianuarie - 6 februarie 2022 se gaseste aici.

  Pentru a fi la curent cu eventualele modificari ale programarii faceti "refresh" la pagina!

  Studentii care au de facut plati pentru examene le vor efectua pina cel tarziu in data de 16 ianuarie! Nu se vor genera cataloage pentru studenti/discipline cu plati neefectuate.
  Mult succes!


  IBM Quantum Challenge Fall 2021

  "Se apropie IBM Quantum Challenge Fall 2021 - https://challenges.quantum-computing.ibm.com/fall-2021:
  Hello Quantum World! We are proud to welcome you back for another IBM Quantum Challenge. Our team has developed an exciting series of exercises designed to showcase some of quantum computing's different industry applications using Qiskit's application modules: Finance, Nature, Machine Learning, and Optimization.
  ... un motiv numai bun să te apuci de Quantum Computing, dacă nu ai făcut-o deja. Dacă te-ai apucat, e o ocazie perfectă să-ti reamintesti Qiskit. Pentru informatii suplimentare contactati-l pe Andrei TOMUT: tomutvoicuandrei@gmail.com."


  HEP-Cosmo-Astro seminar

  Message from the organisers: "Please find below the announcement of our HEP-Cosmo-Astro joint seminar tomorrow, Thursday 11 Nov at 11:00 am, which we invite you to attend (zoom link below). We look forward to seeing you at this online seminar.


  Instruire generala studenti 2021-2022

  Cu ocazia inceperii noului an universitar UBB pune la dispozitia studentilor instruirea generala privind securitatea si sanatatea in munca in situatii de urgenta.
  Cititi aici instruirea!.
  In pagina destinata informarii asupra pandemiei gasiti toate informatiile puse la dispozitie de facultate si /sau universitate:
  Vezi INFO COVID-19.

  Repartizare optionale anii 2-4 nivel licenta, 2 master

  La repartizare s-a tinut cont de precontractele de studiu. Studentii care nu au incarcat precontracte au fost reparizati din oficiu.
  Gasiti mai jos repartizarea pe linii, ani de studiu si specializari:

  Tabel repartitie discipline optionale

  An, linie studiu Specializari
  Anii 2-linia romana Fizica Fizica Informatica Fizica medicala Fizica Tehnologica
  Anii 2-linia maghiara Fizica Fizica Informatica - Fizica Tehnologica
  Anii 3-linia romana Fizica Fizica Informatica Fizica medicala Fizica Tehnologica
  Anii 3-linia maghiara Fizica, Fizica Informatica, Fizica Tehnologica
  Anii 4 - (ro, hu) Fizica Tehnologica - ro Fizica Tehnologica - hu - -
  Anii 2 - Master Fizica Computationala Fizica Corpului Solid Biofizica si Fizica Medicala -

  International Exploratory Workshop

  International Exploratory Workshop - Blue bioeconomy approach to wasted marine biomass: "INNOVATIVE IDEAS, TECHNIQUES AND TRANSLATIONAL SCIENCES"- June 24, 2021, time: 9-18, EET, BBU, ICDI-SNA: Str. Fantanele nr. 30, RO-400294, Cluj-Napoca, RO.
  Organizers: Babeş-Bolyai University of Cluj-Napoca, RDI Institute for Applied Natural Sciences, „Ioan Ursu“ Institute of the Faculty of Physics, RDI Lab in Applied Raman Spectroscopy and Services to the Community Within MARIFERT Project, 2020-2021

  Află mai multe »


  Atentie studenti an 1: Recuperare cu succes a credentialelor pentru AcademicInfo!

  Recuperare cu succes a credentialelor pentru accesul in platforma AcademicInfo se face astfel:

  1. Accesati linkul https://academicinfo.ubbcluj.ro/Info/
  2. Urmati indicatiile din textul de culoare rosie (sectiunea marcata sub fereastra de login) si click pe "aici"
  3. In fereastra care se deschide completati informatiile solicitate
  4. Credentialele de acces va vor fi trimise pe adresa de email utilizata la inscrierea online in platforma de admitere
  Atentie! Credentialele sunt necesare pentru activitatea dvs. urmatoare.


  Solicitari subventii cazare

  Conform OUG nr. 73 din 30 septembrie 2004 studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele UBB, pot solicita subvenţii individuale de sprijin. Dosarele se vor depune la facultate (în format fizic sau prin e-mail) până la data de 8.10.2021, ora 12:00.
  Documente utile:

  Cazare in caminele UBB 2021-2022

  Update 22 septembrie 2021, ora 15:30 Au aparut unele modificari ale listelor de cazare.Vezi aici liste de cazare din 21 septembrie.
  Algoritm cazari:


  La finalul documentului se gaseste si procedura de cazare pentru "studentii in curs de vaccinare".


  Update 15 septembrie 2021:

  Conform HCA UBB 14 septembrie 2021, "la propunerea reprezentanţilor studenţilor, cazarea în cămine – pentru a se asigura cazarea unui număr cât mai mare de studenţi, maxim unde se poate – se va face doar in următoarele condiţii:"

  Documentele se vor trimite prin email, la secretariat, impreună cu cererea de cazare sau in mesaj nou, dacă cerererea s-a depus deja.
  Termen de depunere documente: 17 septembrie 2021, ora 12:00


  Pentru informare: Regulamente si hotarari privind cazarea in caminele UBB.

  ESM 2021 - Cluj, 6 - 17 septembrie 2021

  Scoala de vară de magnetism (ESM 2021) se organizează în perioada 6 - 17 septembrie la Cluj: http://magnetism.eu/189-2021-school.htm.
  Doctoranzii si post-doctoranzii sunt încurajati să se înscrie folosind link-ul: http://magnetism.eu/192-registration2021.htm
  Studentii de la master sau licentă (în special cei care au avut activităti pe la Institutul Ioan Ursu) care doresc să participe la cursurile scolii sunt rugati să contacteze pe dl. decan, pntru a fi înscrisi pe o listă specială. Date necesare pentru inscriere: Nume Prenume, Specializare, An de studiu, Nume Prenume cadru didactic coordonator activitate cercetare.


  International Summer Student Program at G S I / F A I R, July 26 - Sept. 16, 2021

  The Summer Student Program is offered to students on the advanced undergraduate level (Bachelor, Master or Diploma) in physics and related natural science and engineering disciplines from Europe and GSI-FAIR partner countries. The majority of the offered projects will concern investigations and preparations towards our future project FAIR and its research experiments.
  Applications and recommendations must reach before FEBRUARY 15.
  Links:
  https://www.gsi.de/stud-pro/
  https://hgs-hire.de/summer-program


  Rezultate concurs "Dragomir Hurmuzescu"

  Felicitări studenţilor premiaţi la concursul "Dragomir Hurmuzescu":

  Felicitări tuturor studenţilor participanţi şi cadrelor didactice implicate în pregătirea studenţilor şi organizarea concursului!


  Andrei Tomuţ, an 2 - Fizică Tehnologică, locul doi împreună cu echipa ”Entangled_Nets” la QHack Competition, 17-26 februarie 2021

  Felicitări studentului Andrei Tomuţ din anul 2 - Fizică Tehnologică , pentru locul doi câştigat împreună cu echipa sa ”Entangled_Nets” la QHack Competition, 17-26 februarie 2021!
  QHack este o competiţie de quantum machine learning la care pot participa echipe de pasionaţi de QC (Quantum Computing) din toată lumea. Echipa ”Entangled_Nets” din care Andrei a făcut parte alături de Eraraya Ricardo Muten (Indonezia) şi Togan Tlimakhov Yusuf (Turcia) s-a clasat pe locul 2 din 400 de echipe cu participanţi din 85 de ţări.

  Citeşte în continuare »


  Activare abonamente CTP

  Serviciul Social al UBB informeaza ca:
  "Studentii isi pot activa abonamentele CTP si de la automatele aflate in statii, nu doar de la ghiseele fizice."


  Facilitate de generare a adeverintei pentru CFR calatori pentru studentii din anii I

  Studentii din anul I au optiunea de a genera adeverinta necesara pentru a-si dovedi calitatea de student UBB din aplicatia AcademicInfo.
  Optiunea este disponibila în contul fiecarui student din anul I, la sectiunea de Informatii "Genereaza adeverinta CFR". Astfel, studentilor din anul I li se vor aloca, fiecaruia în parte, câte o serie si un numar de legitimatie.
  La cumpararea biletului, în cadrul aplicatiei deja implementate pe site-ul CFR de cumpărare bilete online, in modulul special dedicat pentru studenti, se solicita validarea legitimatiilor de catre facultate. In acest context, cei care urmeaza sa solicite eliberarea de bilete CFR trebuie sa aiba in vedere timpul necesar procesului de validare. Studentii din anii superiori este necesar sa cunoasca cel putin seria si numarul de legitimatie de reducere/gratuitate transport eliberate fizic acestora în anii anteriori.
  Informatii detaliate despre "Bilete online pentru studenti si elevi" se afla la adresa https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/bilete-de-tren-online-pentru-studenti-si-elevi/.  Post profesor Fizica si Chimie Transylvania College

  Departamentului de Stiinta, Matematica si IT de la Transylvania College are disponibil post de profesor Fizica si Chimie, curriculum românesc, ciclul gimnazial. Cei interesati pot trimite CV-urile la adresa: hr@transylvania-college.ro.


  Finalizare burse speciale-activitate stiintifica

  Fiecare bursier va depune raportul final doar in format electronic, in Aplicatia pentru depunerea dosarelor de burse https://burse.inscrieri.ubbcluj.ro, printr-o modalitate similara cu cea de la depunerea aplicatiei, in intervalul 12-31.07.2021 (an terminal), respectiv 01-30.09.2021 (an intermediar). Dosarul de finalizare va contine raportul stiintific final (format liber) semnat de catre bursier si de catre coordonatorul stiintific, la care vor fi anexate toate materialele in extenso care reprezinta valorificarea rezultatelor stiintifice obtinute (lucrari publicate sau transmise spre publicare cu includerea confirmarii editoriale de primire/accept de publicare, prezentari la conferinte/comunicate, programul conferintelor in care sa fie evidentiat numele bursierului, diploma de participare etc.) si din care sa rezulte indeplinirea obligatiilor contractuale; Validarea/invalidarea (cu solicitare de completari/clarificari) se poate face de catre Decanate in intervalul 2 august - 15 octombrie 2021.

  Tabere studentesti 2021

  UPLOAD 19.07.2021: Tabel dupa redistribuire tabere.
  Lista cererilor depuse, componenta comisiei de analiza cerri/dosare si alte informatii pot fi vizualizate aici.
  Inscrierile pentru tabere studentesti 2021 se fac in perioada 6 -11 iulie 2021. Facultatea de Fizica are 2 locuri alocate in acest program - vezi repartitie la nivel UBB. Gasti mai jos metodologii si anexe:

  Burse WFS

  UPLOAD 22.06.2021: In urma analizei dosarelor tuturor candidaţilor, studenţii Ioana Marica, Andreea Simion şi Diana Gabriela Timaru au fost declaraţi eligibili pentru a primi bursele WFS. Confirmarea acordarii acestor burse aparţine preşedintelui WFS, prof. dr. Antonino Zichichi, şi va fi comunicata in cel mai scurt timp posibil.

  Working Student in Physical and Chemical Analysis , Engineering Center Cluj

  Stimaţi studenţi, BOSCH vă invită în proiectul “Working Student in Physical and Chemical Analysis , Engineering Center Cluj” - Parc Industrial Tetarom III, str. Robert Bosch, nr. 1, Cluj, Jucu, Romania.

  Aflaţi mai multe »


  Infineon SummerSchool 2021, 23 August – 27 August online

  "Infineon SummerSchool 2021 will take place from 23 August – 27 August as an online event. This year’s topic will be New semiconductor technologies and we will stream live from Infineon Technologies Austria in Villach, Carinthia under the motto “Mind the wide bandgap!”.
  Application deadline: 7 July 2021 (Attention: limited number of participants)
  Check out https://www.infineon.com/schools for further information."


  Programul "Euro200" 2021

  UPDATE 7 iunie 2021:Ministerul Educaţiei a stabilit un nou calendar pentru desfăşurarea Programului EURO 200 în anul 2021. Vezi OM3851/27.05.2021.
  Programul "Euro 200" pentru stimularea achizitiei de calculatoare adresat elevilor si studentilor cu varsta pana la 26 ani se desfasoara si in acest an. Formularele tip, calendar, informatii privind modalitatea de depunere a dosarelor, conditii de eligibilitate precum si legislatia în vigoare pot fi găsite la adresa: https://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/euro-200
  Legislatie generala:


  Instruire generala privind securitatea si sanatatea in munca - an universitar 2020-2021

  Instruire generala privind securitatea si sanatatea in munca si situatii de urgenta pentru studenti/masteranzi/doctoranzi din anul I cu ocazia inceperii activitatii in cadrul UBB (an univ. 2020-2021) face parte din demersurile de inceput de an. Toate instructiunile se gasesc in documentul Instruire generala securitate si sanatatea in munca 2020-2021. Sunteti rugati sa studiati si sa aplicati cele expuse. La reluarea activitatilor fata in fata prezentul instructaj se va semna de catre fiecare student la solicitarea responsabilului pe facultate.


  Concurs post profesor - Departamentul de Fizică Biomoleculară

  UPDATE 9 iulie, ora 13:00: "Comisia de concurs pentru ocuparea postului de profesor universitar, poziţia 7 din Statul de funcţii, la Departamentul de Fizică Biomoleculară îl propune pe candidatul Conf. dr. Leopold Nicolae. Preşedinte de comisie Prof. dr. David Leontin."
  Vineri 9 iulie, începând cu orele 10:00, se va desfăşura, în platforma Zoom, concursul pentru postul de profesor la Departamentul de Fizică Biomoleculară. Detalii conectare:
  Zoom Meeting: https://zoom.us/j/6884656357?pwd=T1FJMWVNTjRtbHlKdHhqYm1uUHFKQT09
  Meeting ID: 688 465 6357 ; Passcode: 2g8KUW
  Cei interesaţi sunt rugaţi ca, pentru buna desfăşurare a întâlnirii, să se conecteze în platformă cel târziu la ora 9:50!


  Concurs post profesor - Departamentul de Fizica Stării Condensate şi a Tehnologiilor Avansate

  UPDATE 8 iulie, ora 15:00: "Comisia de concurs pentru ocuparea postului de profesor la Departamentul de Fizica Stării Condensate şi a Tehnologiilor Avansate îl propune pe candidatul prof. dr. Tiuşan Coriolan. Preşedinte de comisie Prof. dr. Tetean Romulus."
  Joi 8 iulie, începând cu orele 11:00, se va desfăşura, în platforma Zoom, concursul pentru postul de profesor la Departamentul de Fizica Stării Condensate şi a Tehnologiilor Avansate. Detalii conectare:
  https://us02web.zoom.us/j/86559027847
  Meeting ID: 865 5902 7847;
  Cei interesaţi sunt rugaţi ca, pentru buna desfăşurare a întâlnirii, să se conecteze în platformă cel târziu la ora 10:50!


  International Exploratory Workshop

  International Exploratory Workshop - Blue bioeconomy approach to wasted marine biomass: "INNOVATIVE IDEAS, TECHNIQUES AND TRANSLATIONAL SCIENCES"- June 24, 2021, time: 9-18, EET, BBU, ICDI-SNA: Str. Fantanele nr. 30, RO-400294, Cluj-Napoca, RO.
  Organizers: Babeş-Bolyai University of Cluj-Napoca, RDI Institute for Applied Natural Sciences, „Ioan Ursu“ Institute of the Faculty of Physics, RDI Lab in Applied Raman Spectroscopy and Services to the Community Within MARIFERT Project, 2020-2021

  Află mai multe »


  Alumni Days UBB

  Cu ocazia Alumni Days UBB, a avut loc o întâlnire on-line cu absolvenţi ai Facultăţii de Fizică. Au fost prezenţi absolvenţi care au cariere de succes în Cluj-Napoca. Alumnii facultăţii au luat parte la o discuţie deschisă, dornici să împărtăşească din experienţa lor, motivaţie, perspective, oportunităţi şi carieră:

  Întâlnirea s-a desfasurat pe platforma ZOOM, vineri 11 iunie, între orele 16 şi 18, iar detaliile necesare conectării au fost distribuite pe adresa instituţională de e-mail (@stud.ubbcluj.ro).


  Sesiune specială de examene 14-20 iunie 2021

  In conformitate cu art. 28 din Regulamentul de activitate profesională a studenţilor (nivel licenţă şi master) din Universitatea Babeş-Bolyai, în baza Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS) şi conform hotărârii Consiliului Facultăţii de Fizică din 16 februarie 2021, studenţii din ani terminali pot solicita înscrierea pentru participarea la Sesiunea specială de examene 14-20 iunie 2021.  Teme licenta/disertatie 2020/2021

  Temele pentru elaborarea lucrarilor de licenta/disertatie in anul 2020-2021 se gasesc in fiserul de mai jos.
  Tabel teme licenta/disertatie an universitar 2020/2021.


  Burse WFS

  UPLOAD 25.05.2021:Termenul pentru depunerea documentelor pentru bursele WFS s-a prelungit până la 1 Iunie.
  WFS, organizatie internationala cu sediul la CERN-Geneva, anunta deschiderea concursului pentru obtinerea de burse de un an (250 de SFR – circa 1000 de lei/luna), acordate candidatilor care satisfac anumite conditii.


  Modalităţi de desfăşurare a activităţii didactice în semestrul II al anului universitar 2020-2021

  Întâlniri "face2face" se vor/se pot organiza pentru următoarele activităţi:

  1. Studenţi din anii terminali - pentru activităţi în vederea pegătirii lucrării de licenţă sau disertatie, pe perioade stabilite de comun acord cu cadrul didactic îndrumător;
  2. Studenţi din toti anii, aflaţi în Cluj în perioada de interes - pentru a ajuta la digitalizarea activităţilor de laborator/curs, dacă li se solicită ajutorul, la înţelegere cu cadrul didactic titular;
  3. Studenţi din toţi anii, pentru activităţi de cercetare, pe perioade stabilite de comun acord cu cadrul didactic/de cercetare îndrumător.

  Notă:
  Întâlnirile organizate se fac de comun acord (nu sunt obligatorii). Studenţii care nu participă la activităţile enumerate mai sus nu vor fi dezavantajaţi în raport cu ceilalţi.

  Restul activităţilor se vor desfăşura online.

  Informatii suplimentare:
  email secretariat{dot}phys{at}phys{dot}ubbcluj{dot}ro
  telefon 0264 405 300 int. 5176.


  Rezultatul concursului pentru ocuparea postului de profesor universitar, pozitia 7, din statul de functii al Departamentului de Fizica Starii Condensate si a Tehnologiilor Avansate

  In urma concursului pentru ocuparea postului de profesor universitar, pozitia 7, din statul de functii al Departamentului de Fizica Starii Condensate si a Tehnologiilor Avansate, Facultatea de Fizica, Universitatea Babes-Bolyai, candidatul Conf. dr. Gheorghe Lucian Baia a fost admis cu media 10. Vezi comunicatul comisiei de concurs .


  Program Azi Student, Mâine Antreprenor!

  Programul de dezvoltare individuală pentru îmbunătătirea competentelor antreprenoriale "Azi Student, Mâine Antreprenor!" ofera multiple oportunitati: https://asma.granturi.ubbcluj.ro/studenti/ - derulaţi pagina pentru vizionarea tuturor informaţiilor.
  Link înscriere:
  https://automatizamromania.ro/jobrouter/index.php?jr_instance_id=4&cmd=PublicStart&ps=b49fb8968c91c9fc62c7cf93fac3455a&username=Webuser&proiect=ASMA .
  Răspunsuri la eventuale întrebări găsiţi la: https://asma.granturi.ubbcluj.ro/intrebari-frecvente-inscriere/.


  Proiect ROSE - "DON’T GIVE UP, SAY YES TO PHYSICS!"

  Proiectul urmareste imbunatatirea cunostintelor fundamentale primare ale unui numar de minim 24 studenti din anul I prin participarea la cursuri/seminarii remediale de specialitate (fizica, matematica, informatica de baza aplicata in fizica), dar si dezvoltarea personala a competentelor socio-emotionale.
  Activitati propuse:

  Grupul tinta va fi alcatuit din 24 de studenti din anul I.


  Bursele L'Oreal UNESCO "Femeile in stiinta" 2020

  Doua cercetatoare de la UBB, dr. Sanda Boca (Facultatea de Fizica) si dr. Alina Sesarman (Facultatea de Biologie), se numara prin castigatoarele de anul acesta al burselor L'Oreal UNESCO "Femeile in stiinta". Lansat in Romania in 1999, programul de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Stiinta premiaza cercetatoare cu varste de maximum 40 de ani, care activeaza in domeniile Stiinte Fizice sau Stiintele Vietii si care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in Romania. Desemnarea celor patru castigatoare ale burselor in valoare de 47.000 lei fiecare se face in urma unui proces riguros de selectie, realizat de nume prestigioase din comunitatea stiintifica din Romania.

  Invitaţi la emisiunea ”Regiunea în obiectiv” - 31.03.2021

  Dl. Conf. dr. Zoltán Bálint, de la Departamentul de Fizică Biomoleculară al facultăţii noastre, este invitat, împreună cu Asist. Univ. Dr. Iulia Andras (medic specialist urolog, UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca, Disciplina Urologie şi Spitalul Clinic Municipal Cluj, Sectia Urologie), în emisiunea ”Regiunea în obiectiv” din data de 31.03.2021. Tematica emisiunii este ”Biopsia fusion în cancerul de prostată şi prelucrarea automată a imaginilor medicale, fuziune de imagini”. Emisiunea este difuzată pe TVR Cluj între orele 15:00 - 16:00. Înregistrarea emisiunii va putea fi vizionată pe canalul on-line: http://cluj.tvr.ro/emisiuni/regiunea-in-obiectiv_21426.html


  Proiect POCU 130631 - Ateliere de Dezvoltare durabilă

  Atelierele de Dezvoltare durabilă va oferă oportunitatea de a dezvolta aptitudini si competente cheie pentru crearea unui parcurs academic si de carieră cu valente multiple. În cadrul proiectului cel putin 40 de studenti din grupul tintă vor putea participa la sesiuni de formare în domeniul dezvoltării durabile, în perioada aprilie-mai.

  Aflaţi mai multe amănunte »


  Concursul de fizică ”Dragomir Hurmuzescu”

  Concursul de fizică ”Dragomir Hurmuzescu” pentru studentii celor cinci facultăti de fizică din tară (Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi si Timisoara) se organizeaza si in acest an. Detalii:

  Etapa pe tară a concursului va avea loc în data de 9 Aprilie.
  Lotul facultatii va fi selectat pe baza etapei locale. Pentru studentii din anii I si II proba de concurs consta intr-un test din probleme iar pentru studentii din anii III si IV in prezentări ale rezultatelor activitatii de cercetare. Vor fi selectati 2 studenti din anul I, 2 studenti din anul II si 3 studenti din anii III si IV.
  Studentii interesati să participe la concurs sunt rugati să trimită un e-mail pe adresa daniel.andreica[at]ubbcluj.ro, în care să specifice: Termenul limită pentru înscrieri: miercuri 17 martie ora 16:00.
  Data probabilă a etapei locale-selectia lotului facultătii: vineri 26 Martie 2021.


  Burse semestrul II, 2020-2021

  Update 19 martie 2021:

  Tabele initiale studenti bursieri - Rezultatele privind acordarea burselor pentru semestrul II al anului universitar in curs. Acestea vor fi vizibile si in platforma AcademicInfo.

  In sectiunea "Burse" este afisat calendarul pentru semestrul II.  Grupuri de suport psihologic pentru studenti

  Clinica PsyTech a Universitatii Babes-Bolyai organizează în această perioadă grupuri de suport psihologic pentru gestionarea stresului din sesiune si post-sesiune. Acestea au loc în perioada 3 - 24 februarie, în fiecare miercuri de la 18:00, pe platforma Microsoft Teams.
  Înscrierile se fac la adresa:https://forms.gle/VRfbDTwuEqkcQMC19.
  Studentii care nu pot să participe acum, dar îsi doresc să îsi îmbunătătească strategiile de gestiune a stresului, pot completa chestionarele din link-ul de mai jos, iar organizatorii le vor oferi un raport al răspunsurilor si participarea gratuită la un workshop pe această temă la începutul semestrului 2.
  Înscrierea se poate face la adresa https://tinyurl.com/1vjw0bhu.


  Premiile Academiei Române pentru anul 2018

  Printre premianţii Academiei Române, secţia Fizică, se numără şi doi colegi: Lect. Dr. Horia Paşca de la Departamentul de Fizică Biomoleculară şi Prof. Dr. Rareş Stiufiuc de la UMF, fost student, un bun şi drag colaborator al facultăţii noastre.
  Felicitări amândurora!
  Mulţumim Acad. Prof. Dr. Emil Burzo pentru susţinere!

  Proiect POCU130631 - Practica pentru o dezvoltare durabila Etapa II de admitere in grupul tinta al proiectului

  Calendar inscriere etapa II:

  Gasiţi mai multe informaţii »


  Proiectul international de antreprenoriat JA 2021

  Junior Achievement (JA) Romania invita profesorii si studentii din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca sa participe la proiectul international de antreprenoriat JA 2021. Participarea studentilor si a profesorilor la toate componentele proiectului este gratuita.
  Aici gasiti mai multe informatii despre proiect.


  Selectie pentru 5 burse la Dongguk University, Coreea de Sud

  Universitatea Babes-Bolyai anunta selectia pentru 5 burse la Dongguk University, Coreea de Sud. Burselor au o durata de 10 luni (1 martie-20 decembrie 2021) si sunt destinate studentilor nivel licenta (anii II, III, IV) si master.
  Informatii suplimentare:


  Inscrieri Modul pedagogic nivel licenta si masterat

  Toti studentii din anii I care nu s-au inscris la modulul pedagogic o pot face in platforma: https://inscrieri.ubbcluj.ro/modulpedagogic/ pina in data de 7 octombrie. Pentru eventuale intrebari/nelamuriri aveti la dispozitie telefon: 0753331119.


  Burse speciale pentru activitatea stiintifica 2020-2021

  Universitatea Babes-Bolyai anunta lansarea competitiei pentru bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2020-2021.
  Calendarul competitiei:

  Documente aferente competitiei: Alte informatii legate de prezenta competitie pot fi gasite la adresa:https://cercetare.ubbcluj.ro/ro/burse-speciale-pentru-activitatea-stiintifica-competitia-2020-2021/


  Proiect ROSE - "DON’T GIVE UP, SAY YES TO PHYSICS!"

  Proiectul urmareste imbunatatirea cunostintelor fundamentale primare ale unui numar de minim 24 studenti din anul I prin participarea la cursuri/seminarii remediale de specialitate (fizica, matematica, informatica de baza aplicata in fizica), dar si dezvoltarea personala a competentelor socio-emotionale. Termen de inscriere: 23.10.2020

  In acest proiect o parte din fonduri vor fi utilizate pentru contractarea de consultanti individuali. Obiectivul acestor servicii de consultanta este insotirea (participarea on-line), supravegherea, acordarea de sprijin si informatii studentilor din grupul tinta si mentinerea legaturii lor cu cadrele didactice si expertii implicati in proiect. In acest context exista si o pozitie de consultatnt individual pentru studenti doctoranzi Studentii interesati sa devina consultanti sunt invitati sa trimita o "Scrisoare de Interes" insotita de CV la adresele: romana{dot}nemes{at}ubbcluj{dot}ro sau roxana{dot}dudric{at}ubbcluj{dot}ro.
  Termen de inscriere: 26.10.2020.
  Documente disponibile download:

  In grant exista si o pozitie de consultant individual pentru studenti doctoranzi.
  Documente disponibile download: Termen de inscriere: 28.10.2020.


  Regulament de desfasurare a examenelor de licenta si disertatie in sesiunea iulie 2020

  In conditiile suspendarii activitatilor fata in fata incepand cu data de 11 martie 2020, in acord cu hotararile la nivel central precum si la nivelul universitatii Consiliul Facultatii de Fizica a aprobat in sedinta din 12.05.2020 Regulamentul Facultatii de Fizica pentru organizarea si desfasurarea examenului de finalizare a studiilor nivel licenta si masterat - valabil pentru anul universitar 2019/2020 .


  In atentia studentilor "cu taxa"

  Studentii, inmatriculati "cu taxa" la Facultatea de Fizica, care pot beneficia de reduceri/scutiri de taxa conform regulamentelor UBB, vor trimite o cerere, impreuna cu acte doveditoare, pe adresa email a secretariatului facultatii.
  Titlu mesaj: "Cerere reducere taxa [nume prenume, an studiu, specializare]" In attach se vor trimite cererea de scutire si actul/actele doveditoare (adeverinta student buget alta facultate din UBB etc.).
  Termen: 9 octombrie 2020


  Precizari privind cont IBAN pentru studentii bursieri

  ATENTIE! Serviciului Social anunta ca pentru preluarea conturilor IBAN de la studentii beneficiari de burse, NU este necesara deplasarea pina la sediul de pe I.C.Bratianu, nr.14 pentru a se depune contul IBAN. Conturile pot fi trimise si ca document i magine-poza pe adresa de e-mail: social@ubbcluj.ro. Pe documentul generat din aplicatia on-line banking sa se noteze: denumirea facultatii, numele (inainte de casatorie unde este cazul), CNP-ul, tipul bursei, anul de studiu si data completarii.


  Contracte de studii an universitar 2020-2021

  Contractele de studii pentru anii 2-4 trebuie finalizate si incarcate (varianta listata si semnata) pe platforma AcademicInfo in perioada 24 septembrie - 01 octombrie 2020.
  Anii I vor accesa linkul https://academicinfo.ubbcluj.ro/Info/ si vor folosi optiunea de recuperare cont incepand cu data de 26 septembrie 2020. Dupa recuperarea contului vor incarca contractele listate si semnate in platforma (cu credentialele din contul recuperat) pana la data de 1 octombrie.  In atentia candidatilor admisi in sesiunea iulie

  In vederea obtinerii unei suplimentari de locuri bugetate, toti candidatii declarati admisi pe loc cu taxa, care sunt eligibili pentru loc bugetat (nu sunt/nu au fost inscrisi pe loc bugetat la o alta specializare, facultate, universitate) sunt invitati sa depuna diplomele de BAC in original la secretariatul facultatii, str. Mihail Kogalniceanu nr. 1, Cluj-Napoca,
  pana la data de 14 septembrie 2020.


  Online student programme at JINR

  We are happy to inform you about a new online student programme at JINR: International Remote Student Training (INTEREST). It is supposed to be an all-year-round programme held in Waves, each Wave lasting in periods of 4-6 weeks. The launch of Wave 1 is planned for 05 October 2020. The programme is intended for science/engineering/IT students from all over the world starting from their 2nd year and up to PhD including. The website of the programme is interest.jinr.ru. The application period for students starts on 07 September and lasts till 23 September. The student is supposed to register and apply for one or several projects available here http://interest.jinr.ru/index.php?view_wave=1 The list of projects is being replenished till 07 September. All the current deadlines you may see here interest.jinr.ru/index.php?view_wave=1.
  INTEREST is a new JINR University Centre online Programme intended for science / engineering / IT students (starting from their 2nd year) and postgraduates. The Programme runs in Waves. Each Wave has a fixed starting date and lasts for 4-6 weeks. INTEREST gives a unique opportunity to do science online, find a potential thesis supervisor, build useful contacts, raise your chances to be selected for JINR onsite Programmes, and start your scientific career with JINR.


  Cazari an universitar 2020/2021

  Cererile de cazare pentru anul universitar 2020-2021 se depun online, la adresa email a secretariatului facultatii.
  Descarcati model cerere:

  Termen de depunere: 15 septembrie 2020


  Modificari în sistemele informatice ale UBB

  Atentie! Studentii admisi in anul I nu au inca conturi de acest tip. Conturile vor fi disponibile, cel mai probabil, dupa data de 25 septembrie.
  Departamentul DTIC al UBB anunta modificari în sistemele informatice ale universitatii. In aceasta perioada se fac teste. Aceste modificari vin cu o serie de facilitati pentru studentii UBB:

  Tutorial de acces la contul de Office 365 si facilitatile de mai sus.
  Pentru buna desfasurarea a activitatii viitoare, toti studentii:
  • vor testa noul cont si facilitatile prezentate mai sus
  • vor salva datele din vechiul cont de Microsoft Teams. Acea platforma va ramane online pina la 1 noiembrie 2020
  Termen 20 septembrie 2020!
  Orice probleme in utilizare si/sau acces vor fi comunicate numai conform template si la adresa din tutorial.


  American Councils for International Education anunta organizarea celei de-a patra editii a Elie Wiesel Study Tour

  American Councils for International Education anunta organizarea celei de-a patra editii a Elie Wiesel Study Tour. Programul este finantat de catre Ambasada Statelor Unite in Romania si se adreseaza in special studentilor interesati de tematica drepturilor omului si de istoria Holocaustului. Sunt oferite 20 de burse complete care acopera costurile participarii la program.


  Regulament de desfasurare a examenelor in sesiunea iulie 2020

  In conditiile suspendarii activitatilor fata in fata incepand cu data de 11 martie 2020, in acord cu hotararile la nivel central precum si la nivelul universitatii Consiliul Facultatii de Fizica a aprobat in sedinta din 12.05.2020 Regulamentul Facultatii de Fizica referitor la organizarea si desfasurarea sesiunilor de examene si de restante, in conditiile suspendarii activitatlor didactice fata in fata .


  Test competenta lingvistica 2020

  Evaluarea celor 4 competente de comunicare in limba straina, in vederea eliberarii atestatului de competenta lingvistica, va avea loc in perioada 25 mai-5 iunie 2020. Calendarul exact va fi comunicat pina la 20 mai.
  Pentru a fi la curent cu intreaga procedura, sunteti rugati sa studiati informatiile puse la dispozitie de catre departamentul de resort al UBB, care se gasesc in Adresa privind testul de competenta lingvistica 2020, transmisa secretariatului facultatii!


  Completarea contractelor de studiu 2020-2021

  ATENTIE! În perioada 1-31 mai 2020, studentii vor completa on-line contractele de studii pentru anii II, III, IV – nivel licenta, respectiv pentru anul II - nivel masterat


  Programul "Euro200" 2020

  Programul "Euro 200" pentru stimularea achizitiei de calculatoare adresat elevilor si studentilor cu varsta pana la 26 ani se desfasoara si in acest an. Avand in vedere masurile exceptionale impuse din cauza pandemiei, documentele vot fi transmise electronic, urmand a fi depuse in format fizic dupa restabilirea situatiei. Ultimul termen de depunere, comunicat de catre MEC prin adresa 5694/07.04.2020 este 17 aprilie 2020.Gasiti mai jos comunicarile UBB, temeiurile legale precum si formulare necesare:

  Dosarele se vor transmite pe adresa: roxana.pavel[at]ubbcluj.ro


  Ajutor financiar pentru achizitia de computere personale

  UPDATE 6.04.2020: UBB a distribuit pe facultati ajutorului financiar conform HCA nr. 5 479/30.03.2020:
  Distribuire pe facultatii a ajutorului financiar conform HCA nr. 5 479/30.03.2020 .
  Facultatii de Fizica i-a fost distribuit un singur astfel de ajutor. Conform Normelor de aplicare, alocarea acestuia s-a facut cu respectarea Art. 14-alin. 3 din Regulamentul de burse al UBB:
  Lista HCA 5479 Facultatea de Fizica .
  Eventualele contestatii se pot depune on-line, la secretariatul facultatii, pina in data de 7.04.2020 orele 12:00.

  Studentii care au depus cereri pentru acordarea de bursa de ajutor social in semestrul II al anului universitar 2019-2020 pot depune pana la data de 3.04.2020, la dosarul deja trimis, o confirmare ca vor să beneficieze de prevederile HCA nr. 5 479/30.03.2020 cu privire la acordarea unui ajutor financiar în vederea stimularii achizitionării de computere personale; valoarea alocatiei pe beneficiar este de 1.500 lei. Depunerea confirmarii se face electronic prin email la facultate.
  HCA nr. 5479/30.03.2020
  Norme de aplicare ale HCA 5479/30.03.2020

  Proiect ROSE - "DON’T GIVE UP, SAY YES TO PHYSICS!"

  Obiectivul general al proiectului consta in reducerea abandonului la nivelul studentilor din anul I de studii de la Facultatea de Fizica. Realizarea obiectivului propus: prin sprijin in recuperarea eventualelor decalaje in pregatirea de baza la Fizica, Matematica si Informatica si in dezvoltarea aptitudinilor personale si sociale.
  UPDATE 13.11.2019-Angajari studenti doctoranzi in proiect:


  UPDATE 11.11.2019-Angajari studenti in proiect: Activitati propuse: Grupul tinta va fi alcatuit din 24 de studenti din anul I.
  Deoarece locurile sunt limitate grabiti-va sa va inscrieti la secretariatul facultatii! Program inscrieri: zilnic în intervalul orar 9-12


  In atentia studentilor beneficiari de burse 2019-2020

  Toti studentii beneficiari de burse sunt rugati sa duca la Serviciul Social al UBB un extras de cont din care sa rezulte CONTUL IBAN pentru contul in care se va vira bursa. Informatia poate fi trimisa si prin email, la adresa: social@ubbcluj.ro.
  Pe extras trebuie sa apara urmatoarele informatii: facultatea, nume si prenume, CNP, specializarea, anul de studiu, tipul bursei si data cand se depune extrasul (informatiile care nu rezulta din extrasul furnizat de catre banca se vor adauga pe document). Mesajul e-mail va avea titlul de tipul IBAN [nume] Fizica [tip bursa].


  Burse speciale pentru activitatea stiintifica 2019-2020

  UPDATE! Rezultate burse speciale.
  Eventualele contestatii se depun la secretariat pina miercuri 30.10.2019, orele 13:00. Modelul de aplicatie precum si regulamentele competitiei se gasesc la adresa https://cercetare.ubbcluj.ro/ro/burse-speciale-pentru-activitatea-stiintifica-competitia-2019-2020/.


  Burse semenstrul I an universitar 2019-2020

  UPDATE! Tabele burse semestrul I:

  Contestatiile se depun la Secretariat, pana luni, 28.10.2019, ora 12,00 Regulamentele privind bursele la UBB se afla la adresa: https://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/burse/regulament_burse


  Conferinta "Optical properties of gold nanoparticles", luni 21 octombrie

  Domnul Profesor Marc Lamy de la Chapelle (Universitatea Le Mans, Franta), in calitate de beneficiar al programului Advanced Fellowship Extern al Institutului STAR-UBB, va sustine luni, 21 octombrie de la orele 16, in amfiteatrul "Victor Marian", conferinta "Optical properties of gold nanoparticles: application to the molecular detection and aptamer-analyte interaction".
  Toti cei interesati sunt invitati sa participe!


  Cazari 2019-2020

  UPDATE! Recazari in caminul 16: lista studentilor care beneficiaza de recazare
  Situatia cazarilor in anul universitar 2019-2020 se afla aici.
  Atentie la Algoritmul cazarii pentru anul universitar 2019-2020!


  Contracte de studiu anul I

  URGENT! Pentru completarea on-line a contractelor de studii studentii anului I sunt rugati sa acceseze link-ul de mai jos:
  https://academicinfo.ubbcluj.ro/Info/
  si sa urmeze indicatiile din textul colorat (click pentru optiunea recuperare cont). Urmeaza sa secompleteze informatiile cerute in noua pagina care se deschide si sa intre in posesia informatiilor necesare pentru accesul in platforma. Succes!


  Modificari liste admitere sesiunea iulie

  In urma suplimentarii de locuri bugetate alocate lista admitere la specializarea Fizica medicala - buget, sesiunea iulie a suferit modificari. Noua lista este afisata in sectiunea "admitere licenta".


  Colegiul Studentesc de Performanta Academica

  Inscrierile pentru Colegiul Studentesc de Performanta Academica se fac pina la data de 22 septembrie.
  Vezi aici toate informatiile!


  Sesiune de examene - toamna 2019

  Deoarece pot aparea modificari, sunteti rugati sa consultati periodic varianta de programare afisata!


  Proiect ROSE UBB - Student Learning Hub

  Studentii anilor I au oportunitatea de a se inscrie in proiectul Student Learning Hub. Locurile sunt limitate. Gasiti toate informatiile in pagina de facebook a proiectului https://www.facebook.com/studhubbbu/ .


  Seminarii stiintifice - vineri 7 iunie 2019

  Vineri 7 iunie 2019, in sala Hermann Oberth, vor avea loc doua seminarii stiintifice:

  Toti cei interesati sunt invitati sa participe!


  Seminar stiintific - 21 mai 2019

  Marti, 21 mai 2019, începând cu ora 12:00, în sala "Hermann Oberth" din Clădirea Centrală a UBB, a avut loc prelegerea cu tema "Skyrmions, Merons and Monopoles: Topological Excitations in Chiral Magnets" sustinută de dl. Avadh Saxena, Los Alamos National Laboratory, SUA.


  Tabara Universitatii Babeş-Bolyai - editia a VII-a

  In perioada 22-27 iulie are loc Tabara Universitatii Babeş-Bolyai de la Baru, jud. Hunedoara. Sunt disponibile 48 de locuri pentru studentii din anii II si III (nivel licenta), precum si pentru studentii din anii I si II (nivel master). Inscriere: documentele de aplicatie, scanate si arhivate sunt asteptate pe adresa crina.hancu[at]ubbcluj.ro pana la data de 7 iunie, ora 12.00. Mai multe detalii la adresa: https://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/viata_studenteasca/tabere.


  Alegeri Consiliul studentilor 10 iunie 2019

  Consiliul studentilor - Facultatea de Fizica anunta, la data de 27 mai 2019, o pozitie vacanta: Reprezentant nivel licenta-linia romana.
  Alegerile se vor desfasura conform metodologiei si calendarului stabilit, la data de 10 iunie. Gasiti toate informatiile aici.


  Proiect ROSE-QUARC- Fizica minunata

  Proiectul QUARC - Fizica minunata continua si in acest an. 25 de elevi de la 2 liceele eligibile insotiti de 2 catre profesori se vor alatura proiectului nostru. Studentii Facultatii de Fizica sunt invitati sa-si depuna candidatura pentru pozitia de Supraveghetor-student!
  Gasiti mai jos documentele necesare candidaturii:

  Programul se va desfasura in perioada 15-28 iulie 2019.


  Tabere studentesti 2019

  A fost aprobata si publicata metodologia pentru tabere studentesti 2019: Documente metodologie: OM 513/02.04.2019 , Metodologie, Regulament tabara, locuri etc. Facultatea de Fizica are 4 locuri disponibile. Conform metodologiei:


  Selectie ERASMUS+ mobilitati studentesti

  Selectia pentru programul ERASMUS+ mobilitati studentesti pe locuri inca disponibile pentru 2018-2019 respectiv 2019-2020 va avea loc in data de 4 aprilie 2019 orele 11:00, in sala 204. Aplicatiile se depun la secretariatul facultatii pana in data de 4aprilie, orele 10:00. Gasiti aici anunturile de selectie.


  Tabara Universitatii Babes-Bolyai 2019

  UBB organizeaza Concursul "Tabara Universitatii Babes-Bolyai 2019" in scopul de a recompensa studentii cu rezultate deosebite cu o sedere de o saptamina la Baza de practica si agrement de la Baru-jud. Hunedoara. Inscrierea se va face in perioada 2 mai-7 iunie prin trimiterea dosarelor, direct de catre studenti, la adresa crina.hancu[at]ubbcluj.ro, conform instructiunilor anexate:


  Burse semestru II 2018-2019

  Tabelele cu studentii beneficiari ai burselor de performanta si merit pentru semestrul II al anului universitar in curs sunt afisate la avizierul facultatii.


  ERASMUS+ Incoming staff

  Professor Istvan Ballay from University of Sheffield, School of Mathematics and Statistics UK, was our ERASMUS+ visiting professor and delivered lectures in the period 13.05 - 23.05.2019.
  Teaching Programme :

  1. Magnetohydrodynamic (MHD) waves and oscillations: Theory and Observations
  2. Spectral theory of linear MHD waves
  3. Remote seismology of space plasmas
  4. Waves and instabilities in partially ionised plasmas


  Cursuri - Prof. dr. D.R.T. Zahn

  Facultatea de Fizica anunta setul de cursuri ale Prof. dr. D.R.T. Zahn de la TU Chemnitz, doctor Honoris Causa al UBB:  Taxe scolarizare 2018-2019

  Calendarul de achitare al ratelor pentru taxa de scolarizare, in anul universitar in curs, este urmatorul:


  ATENTIE! Programul de achitare al taxelor este: luni-joi orele 9-12:00

  Informatii complete privind taxele de scolarizare pentru anul universitar gasiti aici.


  Concursul "Dragomir Hurmuzescu" etapa nationala

  Concursul "Dragomir Hurmuzescu" etapa nationala s-a desfasurat in acest an la Timisoara.
  Felicitari studentilor nostri pentru rezultatele meritorii obtinute si de aceasta data:

  Alegeri

  UPDATE! 12.12.2018
  Rezultatele avizarii candidaturilor la functia de decan al Facultatii de Fizica:

  Consiliul Facultatii de Fizica s-a reunit in data de 10.12.2018 pentru avizarea candidaturilor la functia de decan al Facultatii de Fizica. Au fost prezenti toti cei 19 membri ai consiliului. Rezultatele votului sunt urmatoarele:

  Conform votului exprimat ambele candidaturi au fost validate de catre Consiliul Facultatii de Fizica.

  Noua procedura, din data de 26.11.2018, de organizare a concursului public pentru selectia decanului Facultatii de Fizica se gaseste aici.


  Delegatie de la Université de Franche-Comté, Besançon, France in vizita la Facultatea de Fizica

  O delegatie de la Université de Franche-Comté, Besançon, France, va efectua o vizita la facultatea noastra. Miercuri, 14 nov. 2018, ora 13.30, in amfiteatru AM, sunteti invitati sa participati la intalnirea oficiala cu scopul de a concretiza noi posibilitati de colaborare stiintifica, mobilitati, proiecte comune si alte actiuni academice.


  Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective

  Miercuri, 24.10.2018, ora 16, in sala 5/II va avea loc seminarul stiintific cu tema: Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective. Prezinta Dr. Rares Suvaila, Horia Hulubei National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering (IFIN-HH). Toti cei interesati sunt invitati sa participe.


  Ireversibilitate si disipatie intr-un model solvabil

  In data de 19 Octombrie 2018 ora 12.00, in sala Hermann Oberth, Domnul Prof. Dr. Ladislau Banyai de la J.W. Goethe-Universitat, Frankfurt am Main, Germania a sustinut seminarul stiintific "Ireversibilitate si disipatie intr-un model solvabil". In cadrul seminarului de la UBB, domnul profesor a vorbit despre o tema de cercetare in care a obtinut rezultate teoretice remarcabile si care este inca o tema de mare actualitate in fizica statistica.

  Burse semestrul I, an universitar 2018-2019

  UPDATE! Studentii bursieri vor depune, pana vineri 2 noiembrie 2018, la Serviciul social, un extras de cont pentru virarea bursei indiferent daca au mai beneficiat sau nu de bursa.Conform dispozitiilor Rectoratului UBB, tabelele cu studentii beneficiari ai burselor de merit/performanta si ajutor social sunt afisate NUMAI la avizier, cu nr. matricol.
  Informatii suplimentare despre conditii, acte doveditoare cerute etc. se afla aici . Puteti consulta regulamentul UBB privind aprobarea burselor studentesti aici.


  Alegeri studenti reprezentanti in Consiliul Facultatii de Fizica

  UPDATE! Rezultatele alegerilor se afla aici.
  "In scopul respectarii Statutului studentului, al completarii Consiliului Studentilor din Facultatea de Fizica si al intrunirii numarului de studenti reprezentanti in Consiliul Facultatii de Fizica, se organizează alegeri partiale, pentru circumscriptiile mai jos":

  Data alegerilor: 1.11.2018, sala: 244. Gasiti aici metodologia de desfasurare a alegerilor. Pentru informatii suplimentare puteti contacta membrii consiliului, pe adresa de e-mail: consiliul.studentilor.phys[at]gmail.com.


  Competitia pentru bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2018-2019

  UPDATE! Procedura de evaluare a aplicatiilor se gaseste aici.
  Universitatea Babes-Bolyai anunta lansarea competitiei pentru bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2018-2019. Dosarele se vor depune la secretariatul facultatii pana vineri 26 octombrie orele 12. Conform cu Hotararea Senatului Nr. 14385/26.07.2016 privind Regulamentul de organizare si functionare al Institutului STAR-UBB respectiv Hotararea Consiliului de Administratie 11094/13.06.2017; in organizarea institutului este cuprins pe langa Colegiul Virtual de Excelenta ACADEMICA si Colegiul Virtual de Excelenta NEXT GENERATION, din care fac parte si studentii castigatori ai burselor speciale pentru activitatea stiintifica. Intre cele doua Colegii (Next Generation si Academica) se vor realiza actiuni de diseminare a rezultatelor obtinute ca urmare a alocarii burselor speciale pentru activitatea stiintifica /granturilor de excelenta, se vor organiza conferinte si cursuri avansate si vor fi propuse proiecte de cercetare. Conform acestor hotarari, beneficiarii acestor burse vor avea obligatia sa sustina cel putin o prezentare a rezultatelor cercetarilor in cadrul Colegiului Virtual Next Generation.
  Gasiti mai jos informatii complete:  Admitere in Colegiul Studentesc de Performanta Academica

  Universitatea anunta programul si conditiile de admitere in Colegiul Studentesc de Performanta Academica 2018-2019:

  Toti cei interesati sunt invitati sa parcurga etapele descrise!


  Selectie ERASMUS+ mobilitati studentesti 2018-2019

  Selectia pentru programul ERASMUS+ mobilitati studentesti 2018-2019 va avea loc in data de 23 octombrie 2018 orele 13:00, in sala Hermann Oberth. Aplicatiile se depun la secretariatul facultatii pana in data de 22 octomrie, orele 14:00. Amanunte gasiti aici.

  Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective

  Miercuri, 24.10.2018, ora 16, in sala 5/II a avut loc seminarul stiintific cu tema: Fizica nucleara experimentala in Romania: traditie, actualitate si perspective. Prezinta Dr. Rares Suvaila, Horia Hulubei National Institute for R&D in Physics and Nuclear Engineering (IFIN-HH). Toti cei interesati sunt invitati sa participe.


  Doctorat: Calendarul admiterii, septembrie 2018:


  UPDATE! Admiterea la doctorat septembrie 2018, hotarari ale Senatului UBB


  Programare restanta toamna 2018

  Programarea examenelor in sesiunea de restanta din toamna, 3-9 septembrie 2018, se afla aici.Urmariti site-ul pentru eventuale modificari! Vacanta placuta tuturor!


  Admitere 2018: Locuri, teme pentru teza de doctorat şi tematici propuse:

  UPDATE! 18.09.2018 Rezultate preliminare Admitere doctorat 2018

  Repartizarea locurilor pe conducatori de doctorat

  Comisii admitere, tematici, bibliografie, calendar probe:
  (click pe numele conducatorului!)


  Proiectul ROSE: QUARC - Fizica minunata

  Programul s-a desfasurat in perioada 16-30 iulie 2018. Activitatile scolii de vara au deschis o noua perspectiva elevilor participanti asupra fizicii. Elevii au evaluat pozitiv intreaga desfasurare a programului. Multumim studentilor supraveghetori implicati pentru seriozitate, daruire si implicare! Vacanta placuta tuturor!


  Selectie ERASMUS nivel master, mobilitati studentesti 2018/2019

  Selectia pentru mobilitati ERASMUS la nivel master, pentru anul academic 2018-2019 se va organiza in data de 20 iulie, ora 12. Conditiile de participare la selectie sunt similare cu cele din selectiile anterioare si se afla la adresa http://phys.ubbcluj.ro/erasmus/doc/selectie_april2018.pdf. Sunt eligibili studentii din anul I master, cat si studentii care dau admitere la unul din programele master, de la Facultatea de Fizica. Cei care se inscriu la master si doresc sa participe la selectie ERASMUS pot depune dosar pentru mobilitati ERASMUS, iar dupa afisarea rezultatelor admiteii la master, se obliga sa faca dovada ca au fost admisi la acest nivel in vederea pregatirii mobilitatii ERASMUS. Dosarele se depun la secretariat, pana in data de 19 iulie, ora 14.


  Tabere studentesti vara 2018

  UPDATE! 18 iunie 2018: Tabelul cu studenti care beneficiaza de tabere in vara 2018.
  Tabelul cu seriile de tabere date/locuri/facultati.
  Concursul "Tabara Universitatii Babes-Bolyai" se adreseaza studentilor cu rezultate deosebite din Universitatea noastra. Tabara se va desfasura la Baru, jud. Hunedoara si sunt disponibile 56 de locuri. Inscrierile se fac in perioada 2 mai-4 iunie. Gasiti aici instructiuni si regulament, formular de inscriere, persoana de contact inscrieri.
  Programul national de tabere studentesti pentru vara 2018 - Informatiile despre locuri, inscriere, formulare, regulamente la adresa: http://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/viata_studenteasca/tabere.
  Urmariti link-ul pentru a fi la curent cu eventualele update-uri de informatii!


  Concursuri didactice iunie 2018

  Concursurile pe posturi didactice pe perioada nedeterminata, iunie 2018 au fost validate de comisii. Gasiti aici rezultatele.


  Proiectul ROSE: QUARC - Fizica minunata

  UPDATE! 29 iunie 2018: Inscrierile pentru pozitia "student supraveghetor" s-au prelungit pana la data de 6 iulie.

  Obiectivele proiectului sunt identice cu obiectivul de dezvoltare al ROSE, acela de a imbunatati tranzitia de la liceu la invatamantul tertiar, dar si cu obiectivele specifice ale Schemei de granturi competitive pentru Universitati – programe de vara de tip punte, deoarece se vor desfasura activitati relevante, destinate elevilor de liceu in scopul oferirii unei experiente universitare timpurii.
  In anul 2018 invitam 25 de elevi de la 2 liceele eligibile insotiti de cate un profesor, sa se alature proiectului nostru! Gasiti mai jos scrisoarea tip invitatie pentru experti profesori din invatamantul preuniversitar. Invitatie participare Expert-cadru didactic din invatamantul preuniversitar. precum si termenii de referinta pentru aceasta pozitie. Model pentru scrisoarea de intentie care va fi trimisa conform cerintelor.
  Programul se va desfasura in perioada 16-29 iulie 2018.

  Programul "Euro 200"

  Programul "Euro 200" pentru stimularea achizitiei de calculatoare adresat elevilor si studentilor cu varsta pana la 26 ani se desfasoara si in acest an. Studentii doritori vor depune dosarul complet la d-na Teofana Nicoara pana la data de 25 mai. Toate informatiile se gasesc aici .


  Invitatie la Conferinta Nationala Studenteasca SimTech2018, 31 mai 2018

  "Facultatea de Ingineria Materialelor si a Mediului organizeaza in data de 31 mai Conferinta Nationala Studenteasca SimTech2018. Conferinta are 2 sectiuni: Ingineria Materialelor si Ingineria Mediului. Avem deosebita placere de a invita studentii Facultatii de Fizica sa participe la aceasta conferinta." Amanunte la adresa: https://simtech.utcluj.ro/.


  Oportunitati de practica pentru studenti-EMERSON

  Compania clujeana EMERSON, partener al Facultatii de Fizica, anunta noi oportunitati de practica si cariera pentru studenti, in aceasta vara:


  Bursele URSUS-studenti pentru comunitate

  Ursus Breweries, alaturi de Universitatea Babeş-Bolyai, lanseaza programul de burse URSUS "Studenti pentru Comunitate" adresat studentilor cu rezultate academice deosebite si o activitate intensa in beneficiul comunitatii locale. Gasiti amanunte la http://fundraising.centre.ubbcluj.ro/burse_ursus/index.php.


  Concursul National "Dragomir Hurmuzescu" Cluj-Napoca 20-21 aprilie 2018


  UPDATE! Rezultate finale Concursul National "Dragomir Hurmuzescu". Felicitari echipei noastre!

  Programul concursului se afla aici.
  In acest an Facultatea de Fizica a fost gazda Concursul National "Dragomir Hurmuzescu" ce s-a desfasurat in perioada 20-21 aprilie. Regulamentul concursului se gaseste aici.Tematica concursului se afla aici.


  Laser Ignition Summer School 2018

  Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, organizeaza scoala de vara "Laser Ignition Summer School 2018" in perioada 2-6 iulie 2018, la Sibiu. Toti cei interesati gasesc informatii suplimentare aici.


  Precizari privind atestarile de competenta lingvistica, 2018

  Gasiti aici precizarile/instructiunile Rectoratului UBB privind organizarea testului de competenta lingvistica pentru inscrierea la examenul de licenta si admitere master 2018.


  Rezultate licenta si disertatie, sesiunea iulie 2018

  UPDATE! Rezultate finale Licenta iulie 2018 . Felicitari absolventilor
  Programarea prezentarii lucrarilor de licenta, Proba 2, pentru data de 5 iulie, se afla aici.
  Rezultatele la Proba 1, proba scrisa a examenului de licenta, sesiunea iulie 2018 sunt afisate mai jos, in formatul prevazut de noile reglementari europene privind protectia datelor personale:

  Eventualele contestatii se vor depune la secretariatul facultatii, miercuri 4 iulie, in intervalul orar 9-15:30.

  Rezultatele examenului de disertatie:


  Sesiune vara 2018

  Programarea examenelor anilor terminali in sesiunea 28 mai -10 iunie 2018 se afla aici .
  Programarea examenelor in sesiunea de restanta a anilor terminali se afla aici .
  Programarea examenelor in sesiunea 11 iunie - 1 iulie 2018 se afla aici .
  Urmariti programarile on-line pentru a fi la curent cu eventualele modificari!
  Mult succes tuturor!

  Mobilitati ERASMUS+, 2017-2018

  Pentru informatii privind mobilitatile ERASMUS+ urmariti pagina ERASMUS a facultatii!


  Cazari in campusul UBB

  Informatii despre caminele UBB, taxe, regulamente etc se gasesc la adresa: http://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/campus/spatii_cazare.

  Selectie practica EMERSON

  Compania Emerson efectueaza selectia pentru desfasurarea activitatii de practica pana la data de 15 iunie 2018. Vezi afis.


  Oportunitate de angajare - ARRK

  ARRK Research & Development S.R.L. ofera o pozitie "Crash Simulation Engineer (m/f)". Mai multe informatii gasiti aici.


  PatriotFest 2018, vineri, 18 mai 2018

  "Va invitam sa participati la deschiderea evenimentului PatriotFest 2018 care va avea loc vineri, 18 mai 2018, de la ora 8:30, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
  Concursul PatriotFest este organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP in parteneriat cu New Strategy Center si este primul concurs national de inovare in domeniul securitatii nationale. La cea de-a doua editie, cei interesti sunt invitati sa prezinte produsele si serviciile cu potential de utilizare in activitatile specifice domeniului securitatii nationale:

  Informatii suplimentare la adresa https://www.patriotfest.ro"

  .

  Expozitie de fotografie 28 februarie-18 martie 2018

  Facultatea de Fizica in parteneriat cu Institutul Francez si Ambasada Frantei au deosebita placere sa va invite la o expozitie de fotografie cu prilejul misiunii astronautului Thomas Pesquet la bordul Statiei Spatiale Internationale. Expozitia va fi deschisa pe holurile facultatii, la etajul II. Va asteptam!


  h2> Concursul national de fizica pentru studenti "Dragomir Hurmuzescu"- Cluj-Napoca 2018

  Concursul national de fizica pentru studenti "Dragomir Hurmuzescu"- 2018 este gazduit in acest an de facultatea noastra. Concursul se va desfasura in perioada 20-21 aprilie. Participa studenti de la Universitatile din Bucuresti, Iasi, Craiova, Timisoara si Cluj.
  Gasiti aici programul concursului.
  Mult succes tuturor !


  Workshop "Caracterizarea si vizualizarea SIMULTAN si in TIMP REAL a probelor biologice in interactie cu nanoparticule"

  Departamentul de Fizica Biomoleculara in colaborare cu Schaefer SouthEast Europe SRL organizeaza in perioada 18-19 aprilie 2018 workshop-ul "Caracterizarea si vizualizarea SIMULTAN si in TIMP REAL a probelor biologice in interactie cu nanoparticule" cu urmatorul program:

  Locatia: UBB - Departamentul de Fizica Biomoleculara, str. Kogalniceanu nr.1, Cluj Napoca
  Inscrieri pentru participarea la analiza de probe se pot face pana la data de 10 aprilie 2018, ora 12, la adresa mentionata in afis.
  Va asteptam!

  Rezultatele concursurilor didactice si de cercetare 25-26 ianuarie 2018

  Rezultatele obtinute de candidatii la concursurile pentru posturile didactice si de cercetare, ianuarie 2018 sunt urmatoarele:

  Felicitari candidatilor!


  Admitere doctorat 2017


  Premii pentru cadre didactice ale facultatii noastre

  Felicitari cadrelor didactice care au obtinut premii:


  Seminar "Programe de cercetare-dezvoltare conduse de Institutul de Fizica Atomica"

  Departamentul de Fizica Biomoleculara anunta seminarul stiintific "Programe de cercetare-dezvoltare conduse de Institutul de Fizica Atomica" sustinut de dr. Florin Buzatu, directorul general al Institutului de Fizica Atomica, Magurele. Seminarul va avea loc vineri 28 aprilie 2017, incepand cu orele 10:00, in amfiteatrul "Augustin Maior".
  Toti cei interesati sunt invitati sa participe !


  Concursuri didactice 31 ianuarie - 1 februarie 2017

  Rezultatele concursurilor didactice desfasurate in perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2017 se gasesc aici:


  Concursul de fizica pentru liceeni "Augustin Maior"

  Concursul "Augustin Maior", organizat in fiecare an de Facultatea de Fizica, se adreseaza elevilor de liceu pasionati de fizica. Participantii la acest concurs au posibilitatea de a fi admisi la facultatea noastra dupa criterii speciale.
  Editia de primavara, 2016-2017, se va desfasura sambata, 1 aprilie 2017.
  Mult succes tuturor participantilor!


  Oferta job inginer/fizician

  Compania Hella Romania, cu sediul in Timisoara isi extinde portofoliul spre "proiectare componente optice pentru senzori din industria auto". Din acest motiv este nevoie de un inginer/fizician sprecializat sau doritor sa se specializeze pe aceast domeniu.
  In acest context, doctoranzi, masteranzi, studenti in ani terminali sau absolventi interesati de aceasta specializare sunt asteptati sa aplice. Cerintele postului se gasesc la aceasta adresa.


  "Talentschmiede Unternehmensberatung AG: special career possibilities"

  Oferte de cariera:

  Informatii suplimentare pot fi gasite aici: http://career.talentschmiede.com/


  Evenimente din ultima perioada:


  Inventie medaliata cu aur la Salonul International de Inventica Geneva 2016

  Inventia “Dispozitive si metoda pentru etansarea rotoarelor port proba pentru Rezonanta Magnetica Nucleara” realizata de catre lect. dr. Flaviu Turcu, prof. dr. Simion Simon si ing. Vasile Muresan de la Facultatea de Fizica a cucerit medalia de aur la Salonul International de Inventica Geneva 2016. Inventia se refera la o metoda si dispozitivele aferente pentru etansarea containerelor port-proba utilizate în rezonanta magnetica nucleara efectuata în cazul rotirii acestor containere la un unghi fata de directia câmpului magnetic aplicat. Inventia a fost premiata tot cu medalia de aur si de catre delegatia Croatiei. In acest an salonul a gazduit 695 de expozanti, veniti 40 de tari de pe toate cele 5 continente, care au prezentat 1000 de inventii.
  Felicitari echipei!


  Lector univ. dr. Flaviu Turcu, cadru didactic al departamentului de Fizica Biomoleculara de la Facultatea de Fizica a UBB, printre castigatorii premiilor R&D100

  In calitate de membru al echipei de cercetare de la Pacific Northwest National Laboratory dl. lector univ. dr. Flaviu Turcu, cadru didactic al departamentului de Fizica Biomoleculara, se afla printre castigatorii premiilor R&D100. Premiile "R&D100 Awards" cunoscute in lumea cercetatorilor si ca “Oscarurile Inventicii” premiaza de peste 53 de ani produsele tehnologice de top introduse in anul precedent. Echipa de la Pacific Northwest National Laboratory a fost recompensata pentru Pressurized Magic Angle Spinning (PMAS) Technology for Nuclear Magnetic Resonance (NMR) Spectroscopy, patent realizat de o echipa de 5 cercetatori.
  Felicitari colegului nostru si multe realizari viitoare!


  Sambata experimentelor 16 aprilie 2016

  Facultatea de Fizica a organizat sambata 16 aprilie 2016, evenimentul "Sambata experimentelor"- gasiti aici afisul in limba romana, si in limba maghiara. Ca de fiecare data, au fost prezentate experimente si demonstratii spectaculoase din lumea fizicii.
  Va asteptam si anul viitor!  ESM 2015

  European School on Magnetism 2015 s-a desfasurat in perioada 24 august - 4 septembrie 2015 la Cluj-Napoca. Alaturi de Institut NEEL-Grenoble, facultatea noastra se numara printre organizatori. Evenimentul a constituit o oportunitate excelenta, mai ales pentru tinerii cercetatori si studenti, pentru aprofundarea studiilor in domeniu. Au fost prezenti peste 100 de participanti din 27 de tari. Informatii complete se afla la: http://magnetism.eu/28-esm-2015.htm?school= .

  Ecouri ale evenimentului in media clujeana:


  Burse semestrul II

  Cererile pentru acordarea burselor de merit/performanta se depun la secretariatul facultatii in perioada 26.02-09.03.2018, orar 9-12. Formularul pentru cerere este disponibil aici.
  Pentru bursele sociale, cererile insotite de acte doveditoare se vor depune la secretariatul facultatii in perioada 26.02-09.03.2018. Plafonul pentru venitul net este de 1097.33lei/membru familie. Pentru cazuri medicale se vor depune cerere tip, copie act identitate, certificat medical.
  Alte informatii privind acordarea burselor gasiti la adresa: http://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/burse/regulament_burse.


  Burse de master sau doctorat in cotutela oferite de Guvernul Frantei

  CCI al UBB (resp. dr. Claudia Valentina GADEA) anunta deschiderea call-ului anual pentru burse de master si doctorat in cotutela oferite de guvernul francez. Informatii complete se afla la adresa www.institutfrancais.ro sau direct link .

  Programare examene, sesiunea de restante 19-25 februarie 2018

  Programarea examenelor pentru sesiunea de restante, 19-25 februarie 2018, se afla aici. Deoarece pot surveni modificari, sunteti rugati sa consultati perodic programarea afisata!

  Burse semestrul I

  UPDATE! Studentii bursieri, care nu au mai beneficiat de bursa sau care si-au modificat datele conturior anterioare, sunt rugati sa depuna un extras de cont (pentru contul in care se va vira bursa, cont deschis in nume propriu la una dintre băncile: Banca Transilvania, BRD, BCR, OTP sau BancPost ) la Serviciul Social al universitatii, str. I.C. Bratianu nr.14, pina vineri 10 noiembrie 2017! Listele preliminare cu studentii bursieri (burse performanta si merit) pentru semestrul I, se afla aici. Eventualele contestatii se vor depune pina joi, 26 octombrie 2017, orele 12:00, la secretariatul facultatii.


  Competitie burse speciale pentru activitatea stiintifica 2017-2018

  UPDATE! Rezultatele competitiei se gasesc aici. Eventualele contestatii se pot depune la secretariatul facultatii, pana marti, 31 octombrie, orele 12:00.
  Criteriile de evaluare a proiectelor se afla aici.


  Dosarele pentru pentru "bursele speciale pentru activitatea stiintifica 2017-2018 la Universitatea Babes-Bolyai" se pot depune la secretariatul facultatii pana vineri, 20 octombrie 2017. In pagina UBB dedicata acordarii burselor studentesti gasiti reglementarile in vigoare.
  Cererea pentru acest tip de bursa este disponibila aici.


  Orar semestrul I, an universitar 2017-2018

  A doua Varianta a orarului pentru semestrul I a fost publicata in sectiunea orar. Urmariti site-ul pentru informatii si update-uri!


  Admitere Colegiul Studentesc de Performanta Academica

  Admiterea in Colegiul Studentesc de Performanta Academica aduce multiple beneficii studentilor. Gasiti aici mai multe informatii precum si calendarul competitiei din acest an.


  Rezultate "Dragomir Hurmuzescu" - etapa nationala

  Comportoare meritorie a studentilor facultatii noastre la etapa nationala a Concursului "Dragomir Hurmuzrscu":

  Felicitari tuturor participantilor!


  ARRK: Presentation on Crash Simulation in Automotive Development

  Facultatea de Fizica in colaborare cu ARRK Research & Development va invita marti 27 februarie orele 14, in sala "Hermann Oberth", la prezentarea "Crash Simulation in Automotive Development". Totí studentii si cadrele didactice interesate sunt invitati sa participe!
  Gasiti aici afisul evenimentului. Mai multe informatii despre compania ARRK la adresa: https://www.arrkeurope.com/services/engineering/ .


  Oferta job inginer/fizician

  Compania Hella Romania, cu sediul in Timisoara isi extinde portofoliul spre "proiectare componente optice pentru senzori din industria auto". Din acest motiv este nevoie de un inginer/fizician sprecializat sau doritor sa se specializeze pe aceast domeniu.
  In acest context, doctoranzi, masteranzi, studenti in ani terminali sau absolventi interesati de aceasta specializare sunt asteptati sa aplice. Cerintele postului se gasesc la aceasta adresa.


  "Talentschmiede Unternehmensberatung AG: special career possibilities"

  Oferte de cariera:

  Informatii suplimentare pot fi gasite aici: http://career.talentschmiede.com/


  EMERSON: Apprentice Program

  Compania EMERSON deruleaza din nou un program de dezvoltare de talente (talent development) in cadrul caruia exista 25 de pozitii de "apprenticeship" platite, in cadrul companiei, disponibile pe o perioada de 9 luni. Programul vizeaza masteranzii sau studentii la nivel licenta din anii terminali care cunosc cel putin o a doua limba straina, la nivel incepator, alaturi limba engleza. Sunt de asemenea eligibili si alumni ai facultatilor din cadrul UBB. Programul ii va ajuta pe castigatori sa isi dezvolte abilitatile in cea de-a-doua limba straina, intr-o companie unde multiculturalitatea si diversitatea sunt mereu prezente. Aplicatiile se primesc pe ejobs sau pe adresa apprentice.cluj@emerson.com . Gasiti aici si afisul campaniei.


  Prof. dr. Olivier Isnard - invitat al Facultatii de Fizica

  Prof. dr. Olivier Isnard, de la Universitatea Grenoble Alpes, Doctor Honoris Causa al UBB, a sustinut urmatoarele cursuri:


  Granturi pentru tineri cercetatori UBB-Competitia 2016

  Gasiti intreg pachetul de informatii pentru competitia lansata de UBB la 5.01.2016 aici.


  L’Oréal si UNESCO - Programul de burse nationale „Pentru femeile din stiinta”

  L’Oréal si UNESCO au lansat cea de-a saptea editie a programului de burse nationale „Pentru femeile din stiinta”. Programul se adreseaza cercetatoarelor cu varsta de maxim 35 de ani care sunt doctorande sau au obtinut titlul stiintific de doctor si urmează un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii de invatamant superior acreditate din Romania. Data limita de depunere a aplicatiilor este 20 februarie 2016. Gasiti intreg pachetul de informatii pentru competitie aici.


  Concursul studentesc "Dragomir Hurmuzescu" 2016

  Fizicienii clujeni au obtinut rezultate meritorii la Etapa nationala a concursului studentesc "Dragomir Hurmuzescu" desfasurata in perioada 8-9.04.2016 la Facultatea de Fizica de la Bucuresti:

  Felicitari castigatorilor si intregii echipe!
  Etapa locala a concursului pentru studentii fizicieni "Dragomir Hurmuzescu" s-a desfasurat in data de 25.03.2016. Regulamentul si tematica concursului se afla aici.


  ROSE-QUARC Fizica minunata

  Facultatea noastra va derula in perioada 17-31 iulie un proiect tip "scoala de vara" pentru elevi. Studentii interesati sa se implice sunt rugati sa ceara informatii suplimentare la decanat, sau sa-l contacteze, via e-mail, pe dl. prof.dr. Grigore DAMIAN, directorul grantului. Vom reveni cu informatii suplimentare.
  UPDATE! Gasiti aici invitatia de participare pentru "supraveghetori".
  UPDATE! Gasiti aici modelul pentru scrisoarea de intentie necesara candidaturii pentru "supraveghetor".
  UPDATE! Gasiti aici termenii de referinta pentru evaluarea candidaturilor.
  UPDATE! Gasiti aici decizia de numirea comisiei de evaluare.
  UPDATE! Gasiti aici tabelul elevilor selectati.
  UPDATE! Gasiti aici tabelul de selectie a supraveghetorilor-studenti si a cadrelor didactice profesori din inavatamantul preuniversitar.
  UPDATE! Proiectul QUARC la final, prezentare in imagini a activitatilor.


  Alegeri universitare 2016

  Anul 2016 debuteaza cu alegerea noii administratii universitare. Alegerile vor avea loc pentru legislatura 2016-2020. Calendarul alegerilor incepe cu 12 ianuarie 2016, data limita de depunere a dosarelor de candidaturi pentru directorii de departament si se incheie la 1 martie 2016, cu alegerea Rectorului UBB.
  Gasiti mai jos informatii detaliate:

  20.04.2016:Lista decanilor validati de Senatul universitar din 18.04.2016.

  01.04.2016: Validarea candidaturilor la functia de decan: In sedinta Consiliului Facultatii de Fizica din data de 25.03.2016 au fost validate cele doua candidaturi la functia de decan. Gasiti aici extrasul din procesul verbal.

  21.03.2016, ora 17:00: conform paginii web a UBB dedicata alegerilor, la Facultatea de Fizica s-au depus urmatoarele candidaturi pentru functia de decan:


  10.03.2016: Dispozitia rectorului privind procedura de organizare a concursului public de selectie a decanilor se afla aici.

  22.01.2016: Rezultatele alegerilor la Facultatea de Fizica:

  Rezultatele alegerilor vor fi validate in sedinta Consiliului Facultatii.

  12.01.2016: Candidaturi depuse la Facultatea de Fizica:

  Candidaturi pentru Consiliul Facultatii de Fizica: Candidaturi pentru Senatul UBB: Candidaturi pentru functia de director de departament:


  Cursuri de Bionanotehnologie: 5 si 7 aprilie 2016

  Departamentul de Fizica Biomoleculara a organizat cursurile sustinute de prof. dr. Ricardo Franco de la Universitatea Nova-Lisabona:


  Conferinta de presa: Live News Update from Graviational Wave Detectors

  "LIGO detects Gravitational Waves"


  25 septembrie 2015, Noaptea Cercetătorilor

  Pe 25 septembrie, organizatorii evenimentul "Noaptea Cercetatorilor" au oferit pentru toti cei curiosi o calatorie în lumea fascinantă a stiintei. In ciuda vremii ploioase, cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori si-au dat intalnire in Parcul Central (Zona Casino) din Cluj-Napoca. Informatii suplimentare gasiti la http://www.noapteacercetatorilor.eu si pe facebook, la adresa https://www.facebook.com/profile.php?id=90021925671937.
  Programul a cuprins: calatoria in lumea stiintei incepe la ora 16.00: device de control a PC-ului cu ajutorul gandului, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitatie, observatii astronomice sau prin microscop, calatorii virtuale prin Sistemul Solar si alte experimente inedite.
  Noaptea Cercetatorilor s-a inscris in "seria evenimentelor Marie Curie", la nivelul Uniunii Europene, si a dorit sa arate publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare. Evenimentul Noaptea Cercetatorilor a fost inscris in calendarul evenimentelor Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeana a Tineretului - http://www.cluj2015.eu/events/418-european-researchers-night.html.


  Academician Profesor Doctor Emil Burzo la 80 de ani

  Facultatea de Fizica, Universitatea Babes-Bolyai si Academia Romana-Filiala Cluj-Napoca au organizat joi 30 iulie 2015 Simpozionul omagial "Academician Profesor Doctor Emil Burzo la 80 de ani" in onoarea distinsului om de stiinta. Manifestarea s-a desfasurat in Aula Magna, incepand cu orele 10:00 si a avut ca invitati personalitati din tara si din strainatate.

  Sâmbăta experimentelor la Facultatea de Fizică

  Nu ratați evenimentul primăverii la Facultatea de Fizică! Gheață carbonică, roboți programabili, parabola fonică şi multe alte surprize...
  Dacă aveți 1 sau 100 de ani veți fi la fel de încântați.
  Vă aşteptăm!


  Concursul "Augustin Maior", ediția 2014-2015

  Concursului "Augustin Maior", dedicat in special liceenilor pasionați de fizică, va avea loc sâmbătă 25 aprilie 2015. Găsiţi aici toate amănuntele.


  8-9 mai 2015: Physics a New Vision editia a III-a

  Facultatea de Fizica in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si cu Casa Corpului Didactic Cluj va invita sa participati la Conferinta “Physics - A New Vision”, editia a III-a. Gasiti aici invitatia si posterul manifestarii.


  Rezultate concursuri posturi didactice

  Rezultatele concursurilor pe posturi didactice desfasurate in data de 26 ianuarie 2015 se afla aici.


  Conform traditiei Facultatea de Fizica a organizat si in 2015, in data de 26 septembrie Noaptea Cercetatorilor . Gasiti amanunte la http://noapteacercetatorilor.eu/ .

  Conferinta BioNanoSpec 2014

  Conferinta Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems (BioNanoSpec) 2014 s-a desfasurat in perioada 7-10 septembrie in Cluj-Napoca. Conferinta organizata de ICEI, Facultatea de Fizica in colaborare cu Facultatile de Chimie si Biologie-Geologie a reunit, ca de fiecare data, cercetatori din intreaga lume.
  Toate informatiile despre desfasurarea acestui eveniment se afla aici


  Decernarea titlului Doctor Honoris Causa

  La propunerea Faculatii de Fizica, vineri, 30 mai 2014, ora 11, in Aula Magna, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, d-lui prof. dr. Olivier Isnard de la Universitatea Joseph Fourier, Grenoble, Franta. Laudatio: dl.prof dr. Aurel Pop


  Seminar stiintific Prof. dr. Olivier Isnard

  Joi, 29 mai 2014, de la orele 12, in Amfiteatrul Augustin Maior, a avut loc seminarul stiintific al Departamentului de Fizica Starii Condensate si a Tehnologiilor Avansate. Invitatul, dl. prof. dr. Olivier Isnard de la Universitatea Joseph Fourier, Grenoble, Franta a sustinut conferinta cu tema Structural investigations of AB2O6 synthetic compounds and natural minerals, determination of the Fe, Mn, Nb, Ta cation location combining different techniques.


  Conferinta lansare proiect Pro Practica, POSDRU/161/2.1/G/137240

  Evenimentul a avut loc miercuri, 28 mai 2014, incepand cu orele 17, la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, str. Arany Janos nr. 11, sala 97, etaj 1. Studentii inscrisi in prima etapa, precum si ceilalti studenti interesati de oportunitatile oferite de desfasurarea proiectului, pot gasi amanunte la http://granturi.ubbcluj.ro/propractica.


  Vineri 25 aprilie 2014, ora 11:00, în sala AE, a avut loc seminarul ştiinţific al departamentului de Fizica Biomedicala Teoretica si Spectroscopie Moleculara.

  Dr. Bruno Grandidier de la Institut d’Electronique, de Microélectronique et de Nanotechnologie (IEMN), CNRS, UMR 8520, Département ISEN, 41 bd Vauban, 59046 Lille Cedex, France. a prezentat seminarul cu tema: Nanoscale transport measurement with multiple probe scanning tunneling microscopy
  Abstract: Scaling of electronic device dimensions into the nanotechnology regime has been the basis of the semiconductor industry for nearly 30 years. Traditional materials have been pushed to their limits, which mean that entirely new materials and new devices structures are required for the ongoing development of nanoelectronics. Accurate measurements of dimensions, characterization of these materials and reliable electrical performances of novel structures and devices are thus critical for advances in fundamental nanoscience, design of new nanomaterials, and progresses in manufacturing of next-generation nanodevices. The transport properties, especially the conductivity, of surfaces and nanostructures are of increasing significance as device sizes are reduced. Development of new techniques have become especially imperative for probing current flow and resistivity variations with nanometer scale spatial resolution in a variety of materials and devices. Conventional transport electrodes and probes are very invasive; namely, they change what we are trying to measure. For a large conductor, the probes only represent a minor perturbation. But for a small conductor, especially at the nanoscale, the probes can very well be the dominant source of scattering. Therefore, using weakly coupled scanning tunneling probes to detect transport phenomena appears to be the best approach. Here, we will describe a new setup, where the unique combination of four scanning tunneling microscope probe tips and a scanning electron microscope in ultra high vacuum allows 4-point contact measurements and function testing of nanodevices within complex structures and integrated circuits. Such a tool has considerable potential, as it does not need any extra electrodes on the specimen and enables arbitrary arrangements of probe electrodes with the highest spatial resolution. As examples, we will show how this tool can be used to study transport phenomena on freestanding semiconductor nanowires and on two-dimensional atomic crystals. In particular, we will discuss the impact of the electron beam on the electrical properties of those nanostructures. Finally we will present developements that are achieved in the context coupling scanning probe microscopy and with ultrafast-laser excitation to study the charge carrier dynamics with high spatial and temporal resolutions.


  Olimpiada Nationala de Fizica, 2014

  Olimpiada Nationala de Fizica s-a desfasurat in acest an la Cluj-Napoca, in perioada 6 - 11 aprilie 2014.

  Gasiti aici alte informatii.»


  Premiile acordate la Sesiune de comunicari stiintifice a studentilor fizicieni (SCSSF) -editia a II-a, 16 mai 2014

  Comisia de jurizare a lucrarilor:

  acorda: Felicitam participantii!


  Concurs post lector universitar

  Rezultatele concursului pentru ocuparea postului de lector universitar, pozitia 21, la Departamentul de Fizica Starii Condensate si a Tehnologiilor Avansate, se afla aici.

  Concursul "Augustin Maior"

  Rezultatele concursului "Augustin Maior" desfăşurat in data de 23 noiembrie 2013 se găsesc aici. Felicitări participanţilor!


  Premiile Ad-astra pentru excelenţă în cercetare

  Începînd din 2014, Ad Astra instituie premiile Ad Astra pentru excelenţă în cercetare. Mai multe informaţii găsiţi aici.


  31-st European Congress on Molecular Spectroscopy, 26 - 31 August, 2012, Cluj-Napoca, Romania

  Un important eveniment international, cel de-al 31-lea Congres European de Spectroscopie Moleculara, a fost gazduit de facultatea noastra in perioada 26 - 31 August, 2012, la Cluj-Napoca. Evenimentul reuneste o data la doi ani cercetatori din toata lumea cu preocupari in domeniu.


  Premiul ”Simonyi Karoly” acordat profesorului Gabos Zoltan

  In data de 3 noiembrie 2011, Gabos Zoltan, profesor emerit la Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai, membru extern al Academiei Ungare de Stiinte, a fost distins, la Festivitatea Stiintei din Ungaria, cu prestigiosul premiu „Simonyi Karoly”. Premiul, fondat de miliardarul american Charles Simonyi, a fost pentru prima data decernat unui om de stiinta din afara Ungariei. Profesorul Gabos este un membru marcant, de renume international, al invatamantului superior si al cercetarii stiintifice in domeniul fizicii din Romania.


  Conferinta BIONANOSPEC

  In perioada 4-7 septembrie 2011 a avut loc la Cluj conferinta "Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems" organizata de Institutul de Cercetari Interdisciplinare in Bio-Nano-Stiinte in colaborare cu Facultatea de Fizica, Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica si Facultatea de Biologie si Geologie.


  Seminar stiintific "Despre posibilitatea producerii de gauri negre microscopice la LHC"

  Joi, 16 Decembrie 2010, ora 16.00, in Amfiteatrul Augustin Maior, domnul Dr. Octavian Micu (Theoretical Physics Dept., Department of Physics TU Dortmund), a sustinut prelegerea cu titlul "Despre posibilitatea producerii de gauri negre microscopice la LHC".


  Conferinta Nationala de Coroziune si Protectie Anticoroziva

  Universitatea Babes-Bolyai impreuna cu SC Betak SA - Bistrita si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a organizat la Facultatea de Fizica, in perioada 16-18 Septembrie 2010, “ A V-a Conferinta Nationala de Coroziune si Protectie Anticoroziva” cu participare internationala.


  Conferinta Internationala "NON-EUCLIDEAN GEOMETRY AND ITS APPLICATIONS"

  Facultatea de Fizica, Facultatea de Matematica si Informatica, impreuna cu Academia Ungara de Stiinte, Institutul de Fizica Teoretica Bogolyubov, Academia Nationala de Stiinta din Ucraina si Universitatea din Debrecen a organizat la Cluj, in perioada 5 - 9 iulie 2010, cea de-a 7-a Conferinta Internationala Bolyai-Gauss-Lobachevsky "NON-EUCLIDEAN GEOMETRY AND ITS APPLICATIONS".


  European School on Magnetism ESM 2009

  Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca impreuna cu Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Joseph Fourier, INPG, CEA si Institutul Néel Grenoble, in parteneriat cu Universitatea de Tehnologie - Delft, MPI - Halle, IFW - Dresda, ICN – Barcelona si Academia de Stiinte, au organizat, in perioada 1-10 septembrie 2009, la Timisoara, European School on Magnetism, ESM 2009, “Models in magnetism: from basic aspects to practical uses”.


  Simpozionul "Personalitati ale fizicii clujene"

  Facultatea de Fizica organizeaza vineri 27 februarie 2009, incepand cu orele 9:00, Simpozionul "Personalitati ale fizicii clujene".


  Conferinta NANOSPEC 3

  A treia conferinta internationala Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems a avut loc in perioada 7-10 septembrie 2008, la Cluj-Napoca.


  Scoala de vara NANOMA-II 2008

  Scoala de vara NANOMA II - Physics and Chemistry of NANO MAterials s-a desfasurat pentru a doua oara la Cluj-Napoca, fiind organizata de Universitatea Tehnica din Chemnitz impreuna cu Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si sponsorizata de catre German Academic Exchange Service (DAAD).


  Workshop Introduction to Confocal Raman and Scanning Probe Microscopy

  In perioada 5-6 martie 2008, Catedra de Spectroscopie Moleculara a Facultatii de Fizica si Laboratorul de Nanobiofotonica din cadrul Institutului de Cercetări Experimentale Interdisciplinare al Universitatatii Babes-Bolyai, impreună cu compania Witec GmbH, Ulm, Germania, producatoare de echipamente de microscopie Raman si de microscopie de forta atomica, au organizat workshop-ul "Introduction to Confocal Raman and Scanning Probe Microscopy".


  Conferinta Probabilstic Community Discovery for Large-Scale Social Networks

  Cu ocazia vizitei prof. dr. Hank Foley si a prof.dr.John Yen, de la College of Information Sciences and Technology - The Pennsylvania State University, luni 3 decembrie 2007, de la ora 16:00, in amfiteatrul Nicolae Iorga, a avut loc conferinţa destinată studenţilor: Probabilistic Community Discovery for Large-Scale Social Networks


  Institutul de Fizica "Ioan Ursu"

  Cu ocazia aniversarii a 45 de ani de la infiintarea Facultatii de Fizica din Cluj-Napoca, Consiliul Profesoral al Facultatii de Fizica, Rectoratul si Consiliul de Administratie al Universitatii "Babes- Bolyai" au aprobat ca Institutul de Fizica din cadrul Facultatii de Fizica sa poarte numele "Institutul de Fizica Ioan Ursu".


  Conferinta memoriala "Augustin Maior"

  Joi 17 mai 2007, cu ocazia implinirii a 125 de ani de la nastere si la 100 de ani de la recunoasterea internationala a prioritatii contributiei profesorului Augustin Maior la realizarea telefoniei multiple, a avut loc Conferinta memoriala "Augustin Maior" .


  Simpozionul National de Biomateriale 2007

  In perioada 18-20 octombrie 2007 Facultatea de Fizica a organizat cea de a VI-a Editie a Simpozionului National de Biomateriale “Biomateriale si Aplicatii Medico-Chirurgicale”.


  Transylvanian Summer School and International Workshop on Complex Systems and Networks

  In perioada 15-20 iulie 2007, Facultatea de Fizica (Universitatea Babes-Bolyai) impreuna cu ONCE-CS, UNESCO, Universitatea Notre-Dame, Centrul de Studii Complexe Bucuresti, Universitatea Sapientia si Federatia Universitara KMEI au organizat, la Sovata, Scoala de vara Sisteme si Retele Complexe.


  Din nou un laureat Nobel la Facultatea de Fizica

  La propunerea Facultatii de Fizica, Universitatea Babes-Bolyai a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Prof. Ahmed H. Zewail de la California Institute of Technology, laureat al premiului Nobel pentru chimie in anul 1999.


  Conferinta NANOSPEC 2

  In perioada 3-6 Septembrie 2006 s-a desfasurat cea de-a doua conferinta internationala Advanced Spectroscopies on Biomedical and Nanostructured Systems.